Volledig scherm
Wilma en haar dochter Lydia van Damme. Wilma sloot haar boerderij en opende een B&B met groepsaccommodatie. © Dirk Jan Gjeltema

Wilma van Damme gooit boerenbedrijf over compleet andere boeg

OUWERKERK - Het was zo'n terloops gesprek een paar jaar geleden op de zondagochtend: zullen we eens iets met het oude varkens- en kippenhok doen? Dat hok staat er nog steeds, maar aan de andere kant van de woning van de familie van Damme aan de Zwanenburgseweg in Ouwerkerk is wel het Hooge Huis verrezen. Waar ooit trekkers stonden en aardappels werden bewaard, kan nu in bedstedes worden getukt.

Het is een gigantische ommezwaai. Van agrarisch bedrijf naar recreatiebedrijf, met een B&B en groepsaccommodatie. ,,We zaten eerst bij de ZLTO en nu bij de Recron'', zoals Wilma van Damme het zelf zegt. Na het overlijden van haar man Kees, zes jaar geleden, zette Wilma een punt achter de boerderij - die grootvader Van Damme daar ooit begon. Het bedrijf was eigenlijk te klein om voort te zetten en haar vijf kinderen waren - voor zover van de juiste leeftijd - ook met andere dingen bezig. 

En toen hadden ze dat gesprek over het kippenkot. Zullen we daar een appartementje van maken?, bedachten de Van Damme's. Op bezoek bij haar zoon Marco in Canada opperde hij niet dat hokje, maar de grote oude schuur aan dat idee op te offeren. ,,Terug in Nederland ben ik meteen naar de gemeente gegaan.'' Want zo'n logeeraccommodatie biedt Wilma de mogelijkheid het sociale te combineren met het creatieve. En van beide kanten geniet ze volop. ,,Het plezier dat je hebt als je iemand anders plezier doet. Zien dat mensen stik tevreden naar huis toe gaan. Dat vind ik leuk.''

De zeven kamers van het Hooge Huis, genoemd naar de boerderij die daar voor de Watersnoodramp stond, zijn sfeervol ingericht. Met bedstedes en kamers die goed toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel.