Oud-schooldirecteur Erik Steegmans opent maandag het IKC Willibrordus in Zierikzee
Volledig scherm
Oud-schooldirecteur Erik Steegmans opent maandag het IKC Willibrordus in Zierikzee © Dirk Jan Gjeltema

Willibrordusschool en Kibeo gaan nauw samenwerken binnen 'kindcentrum’ in Zierikzee

ZIERIKZEE - De Willibrordusschool en kinderopvangorganisatie Kibeo gaan in Zierikzee nog nauwer samenwerken. Kinderen van nul tot hun dertiende jaar krijgen binnen de vertrouwde omgeving van het schoolgebouw alle aandacht en zorg die ze nodig hebben. 

,,Ouders hebben het in deze tijd steeds drukker. Wij willen zorgen dat ze zo min mogelijk met hun kinderen overal heen moeten”, legt vestigingsmanager Kimberley Lameijn het principe van een ‘integraal kindcentrum’ (IKC) uit.

,,Als een kind logopedie nodig heeft, of training in verband met dyslexie, dan kunnen ze die afspraak gewoon hier in huis maken en aflopen. Er wordt zoveel mogelijk gedaan om de kinderen en hun ouders tegemoet te komen.” Ook de bibliotheek krijgt een plek binnen de eerste opzet. ,,We beginnen met een aantal functies waarvan we nu al weten dat daar behoefte aan is. Dat kan je vervolgens stap voor stap uitbreiden.”

Talenten

De bundeling van krachten maakt het volgens Lameijn mogelijk de ontwikkeling van het kind in een doorgaande lijn te volgen;  vanaf het moment dat het als baby of peuter op de opvang komt, tot en met groep acht van de basisschool. ,,Op die manier kan je heel goed zien waar hun talenten liggen en op welke punten er eventueel wat extra aandacht nodig is. En daar kunnen we dan gelijk op inspelen.”

De nauwe samenwerking van beide organisaties onder IKC-dak houdt ook in dat het complete team dezelfde aanpak volgt. Voor de kinderen ontstaat zo een vloeiende overgang tussen de opvang en het onderwijs.  Daarmee gaat een IKC net weer een stapje verder dan de praktijk op de brede school Theo Thijssen in de Zierikzeese wijk Noorderpolder, aldus Lameijn. ,,Daar werken de kinderopvang en school nog meer náást elkaar.”

Niemand nog zo ver

Net als bij een reguliere opvang, kunnen de kinderen in het IKC van zeven uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds terecht. Ook tijdens schoolvakanties blijft opvang mogelijk. De verdergaande samenwerking tussen basisschool en kinderopvang is een ontwikkeling die landelijk een vlucht neemt. Ook op Schouwen-Duiveland wordt op meerdere locaties toegewerkt naar dit concept. Lameijn: ,,Alleen is niemand nog zo ver dat ze daadwerkelijk het bordje boven de deur durven te hangen. De Willibrordusschool is daarmee de eerste.”

Het IKC Willibrordus aan de Hoge Molenstraat in Zierikzee wordt maandagochtend officieel geopend door oud-schooldirecteur Erik Steegmans. Samen met twee kinderen onthult hij het nieuwe naambord. Aansluitend is het feest met een goochelshow.