Volledig scherm
© Koen Suyk

Wensen uitbater wijnbar en overbuurman in Zierikzee botsen

ZIERIKZEE - Het was een hoop gegoochel met vergunningscategorieën, maar de wensen van de twee partijen die zich vandaag meldden bij de commissie bezwaarschriften van de gemeente Schouwen-Duiveland waren helder. De ondernemers van wijnbar Gris Sec in Zierikzee willen hun toko draaien en de overbuurman wil zijn woongenot en privacy niet kwijt.

Overbuurman Eelco Goedegebuure ervaart overlast van het terras van de wijnbar op de hoek Hoofdpoortstraat met de Zevenhuisstraat. Zowel qua geluid als inkijk. Maar er is niets wezenlijks veranderd aan de vergunningen, zette uitbater Steven van Roemburg zijn kant van het verhaal uiteen. Er worden bij Gris Sec drankjes en hapjes verkocht, zoals ook het geval was bij de Chinees die er voorheen was gevestigd. Die had ook een terrasvergunning, al werd daar niet driftig gebruik van gemaakt. ,,Blijkbaar maakt het uit of er wel of geen mensen zitten om bezwaar te maken. Daarnaast vind ik het vreemd dat het de hele tijd over de naam gaat. Als ik van één ding spijt heb is dat ik me bij de Kamer van Koophandel heb ingeschreven als wijnbar en niet als restaurant. Dat had ik moeten doen. Dan was heel dit probleem er niet geweest.”  

Avond- en nachthoreca

De verwarring ontstond door gegoochel van de gemeente met horecacategorieën. In het nog te maken bestemmingsplan wordt de wijnbar onder categorie 1 (consumptieve horeca) geschaard. B en W kondigden eind maart juist aan de horecacategorie 2 op de wijnbar toe te passen. Die categorie staat voor avond- en nachthoreca. Maar dat is niet de bedoeling, aldus de toelichting van de gemeente. Die indeling was gebaseerd op de oude ‘staat van horeca-activiteiten’. Vooruitlopend op het nieuwe bestemmingsplan komt de bar nu wel gewoon in categorie 1 terecht.

Niet netjes

Vreemd dat dat opeens kan, reageerde Goedegebuure. ,,Want dan had ik heel deze procedure niet hoeven te doorlopen. Het is een beetje draaien van de gemeente. Dat vind ik niet netjes.” Hij bleef wel bij zijn bezwaar. ,,Ik vind dat in een woonwijk een bar niet wenselijk is. Op zes meter van mijn woning, wat een monument is. Ik mag daar in principe niets aan doen.” 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement