Volledig scherm
Op archiefbeeld: de vervallen kerk in Renesse.

Weerstand tegen spookhuizen in Renesse groeit

RENESSE - Renesse wil af van spookhuizen in de dorpskern. De dorpsraad gaat de gemeente Schouwen-Duiveland vragen het tweede-woningen-beleid te staken en hoopt dat andere dorpsraden zich achter die oproep scharen.

Nu de crisis zo goed als voorbij is, kan de maatregel om woningen voortaan ook te verkopen aan ‘welgestelde Duitsers of Brabanders’ net zo goed overboord. Die opmerking van de Renesser dorpsraad werd dinsdagavond met groot enthousiasme door de volle zaal onthaald.

Oostende

Want Renesse, en Renesse niet alleen, wil af van huizen die maar af en toe worden bewoond. Het zijn er nog maar een paar, vertelde dorpsraadlid Romme Boerkoel. ,,Een stuk of acht, sinds de maatregel is ingevoerd. Bij mij in de straat zijn er toevallig twee aan toeristen verkocht. Je ziet ze nooit. We willen voorkomen dat dit op meer plekken gebeurt.”

Daarom heeft de dorpsraad een concept-brief geschreven aan het gemeentebestuur en die voorgelegd aan andere dorpsraden op Schouwen-Duiveland, in de hoop dat die hun handtekening er ook onder zetten. ,,We willen de gemeente vragen het tweede-woningen-beleid te heroverwegen”, legde voorzitter Frans Prins uit. ,,Het loopt nu nog niet uit de klauwen, gelukkig niet, maar we willen die situatie wel voor zijn. We willen niet worden als Oostende, waar het ’s winters spookt.”

Vaste bewoners

Liever heeft Renesse vaste bewoners. ,,Zij zorgen ervoor dat voorzieningen in stand blijven, dat de school open blijft, dat winkeliers de deuren niet sluiten. Mensen die hier part-time wonen, doen dat niet.”

In Renesse wordt druk getekend en gerekend om nieuwe woningen te bouwen. Op het oude terrein van bouwbedrijf Braber, aan de kerkring, komen twee nieuwe woningen. Op de plek van accountantskantoor WEA, aan de Zeeanemoonweg, komen veertien nieuwe appartementen. ,,En ook bij Jonker zijn plannen”, verklapte Prins. ,,We willen bouwen om de leefbaarheid van ons dorp op peil te houden. Dan zou het raar zijn als we in de kern spookwoningen blijven toestaan.”

Officiële reacties van andere dorpsraden heeft Renesse nog niet gehad. Maar die laten zich raden. De stadsraad van Brouwershaven liet eind vorig jaar een soortgelijk alarm afgaan.