Volledig scherm
Gamen, peuterpraat, voorlezen, social media, survivallen. Noem iets wat te maken heeft met jeugd en het komt deze week op Schouwen-Duiveland voorbij. © ANP

Week van de Opvoeding van start: Samen doen helpt bij het opvoeden

ZIERIKZEE - Er is geen simpel boekje voor. Geen blauwdruk van hoe je je kind kunt opvoeden. Maar het 'samen' doen, helpt. Dat geldt ook voor professionals die bij jeugd zijn betrokken. Zij trapten maandag in het gemeentehuis in Zierikzee de Week van de Opvoeding af.

GGD-ers waren er. Mensen uit het onderwijs, van welzijnsorganisatie SMWO, een gezinscoach, verloskundigen en noem maar op. Om elkaar te leren kennen, te weten wie wat doet en wat kan. Het is het begin van een week vol activiteiten voor opvoeders en - alle leeftijden - jeugd. Van een theatershow over social media tot een game-avondje voor jong en oud of een cursus babymassage. 

Wachten op incident

Het liefst mikt iedereen op preventie. Neem zoiets als social media, zegt beleidsmedewerker jeugd Pascalle Sevriens van de gemeente Schouwen-Duiveland. ,,Je kunt wachten tot zich een incident voordoet op school. Of je begint al in groep 1 kinderen uit te leggen wat er gebeurt als je een foto op internet zet. Wie dat allemaal kan zien of wat de gevolgen kunnen zijn.'' Dan is het wel handig als je als ene professional de ander, met de juiste kennis in huis, weet te vinden. 

Survivaltocht

Nog voor de week van start is, zijn er al balletjes gaan rollen. Zo hebben het NME (natuur- en milieu-educatie) en VluchtelingenWerk elkaar gevonden. Nieuwkomers gaan deze week op survivaltocht mee de natuur in. ,,Dat vind ik supermooi. Die gezinnen gaan zelf niet snel naar buiten omdat ze niet weten wat er te doen is. Je hoopt dat die ouders het oppikken en daarna ook buiten appeltjes gaan zoeken. Dat klinkt als iets heel kleins, maar dat kan voor een kind wel heel groot zijn.''  

Zie hier het volledige programma van de Week van de Opvoeding.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement