Volledig scherm
Anita de Vos (SP). © PZC

'Waarom mag een projectontwikkelaar zomaar camera's plaatsen?'

ZIERIKZEE - Een gemeente die de veiligheid wil registreren, moet een hele procedure door en een projectontwikkelaar mag zomaar een jaar lang camera's in een openbaar gebied. Dat kan er niet in bij de SP.

Om de gemeenteraad te overtuigen, kwam Brouwerseiland BV afgelopen donderdag met wel heel heldere cijfers over surfers aan de Grevelingen. Hoe die dit allemaal wist? Camera's, klonk het trots. "Elke surfer is geteld."

Burgemeester

Raadsleden fronsten hun wenkbrauwen, niet in de laatste plaats Anita de Vos van de SP. "Ik had via via al wel vernomen dat tijdens de paasdagen camera's waren opgehangen, maar nu blijkt dat ze er een jaar lang hebben gehangen. Ik wist dit niet en ik ben benieuwd of de burgemeester het wel wist. En of hij toestemming heeft gegeven. Want als dat zo is, dan is dat puur geweest om een projectontwikkelaar zijn gelijk te laten bewijzen. Terwijl we als raad net bezig zijn met een college voorstel om cameratoezicht in onveilige situaties, als bij de hangplek in Bruinisse en de voetbalkooi in Zierikzee, makkelijker te maken. Dat staat haaks op elkaar."

Mediator

De Vos heeft haar tanden in Brouwerseiland gezet en is voorlopig niet van plan om los te laten. Samen met de PvdA schaart haar fractie zich achter het idee van Alert-voorman Jos Hoeijmakers om een mediator in te schakelen om voor-en tegenstanders van het vakantieresort op één lijn te krijgen. "Dat wil Brouwerseiland per se niet, maar in het visserijdossier hebben wij eerder gezien dat een mediator het verschil kan maken."