Volledig scherm
© Thinkstock

Vrijspraak gevraagd voor verdachte in warrig geweldsmysterie

MIDDELBURG - Er stonden in de avond van 17 december vorig jaar in de Dreischorse woning van de vriend van de 37-jarige N. K. uit Nieuwerkerk een paar dingen vast: binnen in de woning was het een complete ravage, de bewoner lag laveloos en zwaar gewond op de grond, en K. lag in de tuin. Ook gewond en laveloos.

Omdat der zaak simpel leek, werd K. als verdachte aangemerkt en hoorde hij donderdag in Middelburg een celstraf van 180 dagen waarvan 77 voorwaardelijk plus toezicht door de reclassering tegen zich eisen. De lezing die K. bij de politie had gegeven was dat de vriend hem had gebeld of hij wilde komen om hem te beschermen.

Klap op het hoofd

K. kwam, liet twee grote honden achter, deed wat boodschappen en ging terug. Hij zag een schim, deed de achterdeur open, kreeg een klap op zijn hoofd en dat was het. Verder kon hij zich niets meer herinneren. We gaf hij toe dat als ze allebei hadden gedronken en zich aan de drugs hadden overgegeven, ze alle twee erg agressief werden. Dat kwam dan ook weer in de buurt van de verklaring van het slachtoffer, die vertelde dat K. als een dolle tekeer was gegaan en van geen ophouden wist.

Voorhamer

,,Het zijn warrige verklaringen, van zowel mijn cliënt als zijn vriend'', stelde K.'s raadsman Martijn Kalle vast. ,,Er is nauwelijks onderzoek gedaan naar vingerafdrukken of andere sporen. Er was een voorhamer bij betrokken, maar van wie was die? Het leek zo'n makkelijke zaak, maar er zijn veel twijfels.''. Hij verzocht de rechtbank dan ook om K. vrij te spreken.

Uitspraak: 4 augustus.

  1. 'Capelle bestaat eigenlijk niet meer'
    buurten

    'Capelle bestaat eigenlijk niet meer'

    Aan het begin van de Zwanenburgseweg staat een bord dat het gehucht aangeeft. En verderop, pas voorbij nummer 17, staat het einde van het Schouwse plaatsje dat tegen Ouwerkerk aanleunt, aangegeven. De woning van Piet Geluk op nummer 11 staat daartussen, maar in feite woont hij 'buiten het dorp', zoals hij dat noemt. Capelle ligt aan het begin van de weg, aan een zijtak van de Zwanenburgseweg. Een bord met 'begraafplaats' leid je erheen. In het boekje Nieuwerkerk in oude ansichtkaarten van C.P. Pols wordt ook Capelle genoemd. Want het gehucht hoort bij Nieuwerkerk. Er stond in 1304 een kapel en in 1753 bestond de buurtschap uit 14 huizen en 11 hofsteden, valt er te lezen. Het was een aparte heerlijkheid die een van de vier bannen van de polder van Duiveland besloeg. De ban was 687 gemeten en 120 roeden groot.