Op de rustpunten komen onder meer laadpalen voor elektrische fietsen
Volledig scherm
Op de rustpunten komen onder meer laadpalen voor elektrische fietsen © Marcelle Davidse

Voor fietsers is het op Schouwen-Duiveland straks nog beter toeven

Fietsers op Schouwen-Duiveland worden binnenkort extra verwend. Op dertien plekken kunnen ze straks hun elektrische fietsen opladen, uitrusten op een picknickbank en informatie inwinnen over te rijden routes. 

Acht van deze zogenoemde rustpunten worden nog verder uitgebreid met voorzieningen dankzij geld van de provincie. Op vier van deze plekken omdat toeristen daar optimaal van de natuur kunnen genieten: aan het begin van de stormvloedkering bij Westenschouwen, aan de Oosterschelde bij Moriaanshoofd en Ouwerkerk en bij Brijdorpe. Vier andere plekken zijn logische rustpunten in het fietsknooppuntensysteem: bij Noordgouwe, Nieuwerkerk, tussen Sirjansland en Bruinisse, en onder Bruinisse. 

Met geld van de provincie komen daar extra voorzieningen, zodat het aantrekkelijker wordt om er wat langer te blijven. Fietsers kunnen er straks uit de wind zitten en comfortabeler picknicken. Daar heeft het dagelijks provinciebestuur ruim 13.000 euro voor uitgetrokken.

Zeeland 5 sterren fietsprovincie

De investering past in het beleid van de provincie. Die wil graag de natuur en het landschap in Zeeland zo toegankelijk en beleefbaar mogelijk maken, zowel voor inwoners als toeristen. Zeeland is ook een 5 sterren-fietsprovincie. Er is het provinciebestuur heel wat aan gelegen dat te blijven. Dat kan door nog betere fietsvoorzieningen aan te leggen. ,,Deze investering doet recht aan onze ambities”, zegt gedeputeerde Dick van der Velde (VVD, toerisme).

Nóg leuker

,,Hiep hiep hoera”, reageert Kees van der Meer van de Fietsersbond Zeeland met een knipoog op het nieuwtje. Oplaadpunten en picknickbanken: Van der Meer juicht in principe alle maatregelen toe die fietsen op Schouwen-Duiveland nóg leuker maken. ,,Maar ik weet hier nog niets van, dus ik kan er nog geen echt oordeel over geven.”

Quote

Belgen komen hier gewoon langs om even twee uurtjes te fietsen

Jan Midavaine, Zelf fietser en fietsverhuurder. Heeft zich ook jarenlang ingezet voor de Fietsersbond

Ook Jan Midavaine, voorheen jarenlang betrokken bij de Fietsersbond en zelf fietsverhuurder, prijst de inzet van de provincie. Toch is hij tegelijkertijd kritisch. Ook horecabedrijven doen hun best, zegt hij. Mensen kunnen daar een hapje en een drankje doen terwijl ze hun fiets opladen. Het zou jammer zijn als dat verloren zou gaan. Daarnaast vreest Midavaine dat de (onbeheerde) laadpalen snel ten prooi zullen vallen aan vandalisme. ,,En dan is het dus gewoon weggegooid geld.”

Mooie fietspaden

Over één ding zijn Midavaine en Van der Meer het roerend eens. Dat het hoe dan ook práchtig fietsen is op Schouwen-Duiveland. ,,Mooie fietspaden”, zegt Van der Meer. Midavaine: ,,Het vlakke, open landschap. De fietsroutes langs de dijken waar je geen auto hoort. Belgen komen hier gewoon langs om even twee uurtjes te fietsen.”