Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Volle grijze container gaat geld kosten

ZIERIKZEE - Het beter scheiden van huishoudelijk afval aan de bron betekent dat de gemeente Schouwen-Duiveland jaarlijks een dikke half miljoen euro minder kwijt is aan vuilverwerking. Inwoners die daar aan mee werken, gaan dat volgend jaar merken in de portemonnee, belooft wethouder Jacqueline van Burg.

Het voordeel begint bij zo'n 26  euro per huishouden en kan oplopen naarmate inwoners nog meer hun best gaan doen, aldus Van Burg. Voor bewoners van de binnenstad in Zierikzee die zijn aangewezen op centrale ondergrondse containers, loont die inspanning wat minder. Voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) is daar immers geen aparte bak beschikbaar. Per saldo zal de binnenstadbewoner dus noodgedwongen vaker met een volle vuilniszak de gang naar de container maken. Dat nadeel wordt verrekend, heeft de wethouder toegezegd.

Nieuwe afvalinzameling

De nieuwe manier van afvalinzameling gaat vanaf januari in, is de bedoeling. De gemeenteraad heeft het collegevoorstel donderdag unaniem aangenomen. Dat houdt ook in dat ieder huishouden (de binnenstad van Zierikzee uitgezonderd) de beschikking krijgt over twee extra mini-containers. De uitbreiding van het persoonlijke milieustraatje is voor plastic (inclusief drinkpakken) en een bak voor oud papier en karton. In de mini-containers komt een chip, die registreert hoe vaak ze worden geleegd. Hoe vaak de grijze container met restafval aan de straat wordt gezet, is uiteindelijk bepalend voor de hoogte van de afvalstoffenheffing.