Volledig scherm
© Melita Lanting

Vloggende Bietentocht in Zierikzee

ZIERIKZEE - Van zondag 16 tot en met donderdag 20 oktober wordt de traditionele Bietentocht gevaren. Bemanningen zijn gevraagd persoonlijke videoverslagen (vlogs) te maken.


De achttiende editie van de Bietentocht begint op zondagochtend 16 oktober aan het Goese Sas, vanwaar achtentwintig platbodems door mensen en paarden door het kanaal naar Goes worden getrokken. De volgende ochtend laden de schepen een symbolische vracht bieten en gaat de tocht naar Yerseke. Dinsdag zetten de zeilende vrachtschepen koers naar Colijnsplaat, waar ze tegen elven al weer vertrekken richting Zierikzee. In het café De Gekroonde Suikerbiet werden vroeger de vrachten verdeeld en ingeladen.

Na een tussenstop woensdag in De Heen, bereiken de schepen donderdagmiddag hun eindbestemming Willemstad. Daar is een bietenkeuring en wordt tijdens het slotdiner de koperen wisselbel uitgereikt aan de bemanning die het minst op de motor heeft gevaren en het mooist was gekleed. Vorig jaar was dat de crew van de Linquenda II uit Hellevoetsluis. De Bietentocht moet het vervoer van suikerbieten in het najaar naar de suikerfabrieken levend houden.