Volledig scherm
Veilingmeester Roel Goedhart taxeert het porselein van Joke van der Wekke uit Dreischor. © Ernesta Verburg

Vissersboeldag in Bruinisse: ‘Ik zou er maar een boekenplank van maken’

BRUINISSE - Nooit ontdekte Rembrandts werden zaterdag niet binnengebracht bij de Vissersboeldag van Brusea, maar statenbijbels die zichtbaar twee watersnoden hebben overleefd, daar kreeg de veilingmeester het bijna even warm van.

Een tikje teleurgesteld stopt de dame haar schilderijtjes terug in haar rugzak. ,,Hij zei dat ik er maar beter een boekenplank van kon maken.”

Het porselein waar Joke van der Wekke uit Dreischor mee komt, blijkt evenmin van bijzondere waarde. Van haar Maria-medaillon is de veilingmeester dan weer wel gecharmeerd. En zeker ook van de parelmoer manchetknopen die Riet van der Spek laat zien. In plat Bruus vertelt ze hoe haar huis in een museum is veranderd.

De Rotterdamse veilingmeester, Roel Goedhart van Vendu Notarishuis, hoort alles met een glimlach aan. Vorig jaar was hij ook al op de Vissersboeldag in Bruinisse. ,,Ik probeer dit soort veilinkjes altijd mee te pikken in mijn vrije tijd. Er komt altijd weer handel uit. Na de editie van vorig jaar ben ik nog drie of vier keer terug geweest naar Schouwen-Duiveland om bijvoorbeeld nalatenschappen te taxeren.”

Color Magic Barbie

Zo was Goedhart hier ook een keer om een huis vol Barbiepoppen te bekijken. ,,Die mevrouw had er vijf- tot zesduizend. Uiteindelijk hebben we zeshonderd dubbele geveild. De duurste, een Color Magic Barbie uit 1988, met nog afgeknipt haar ook, heeft uiteindelijk 2200 euro opgeleverd. Een verzamelaar was er speciaal voor uit Amerika overgevlogen.”

Zulke stukken zaten er zaterdag niet tussen. ,,Maar wel statenbijbels uit 1750 die zichtbaar twee watersnoden hebben overleefd. Niks waard in geld, maar de verhalen zijn onbetaalbaar.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement