Volledig scherm
Bezoekers testen de virtual reality tour in het Watersnoodmuseum. © Marieke Mandemaker

Virtuele watersnoodbril zet aan tot nadenken over het dreigende water

OUWERKERK - De virtuele simulatie van een nieuwe watersnood slaat aan. Bezoekers van het museum in Ouwerkerk grijpen in het 'computerspel' naar het noodpakket en zijn zich bewust van het dreigende gevaar.

"Dit programma vergroot het bewustzijn dat je daar ook vandaag de dag zomaar mee te maken zou kunnen krijgen", constateert directeur Siemco Louwerse tevreden na een maand proefdraaien met het systeem. "En wat doe je dan, wanneer de nieuwslezer op televisie zegt dat het al te gevaarlijk is om de straat op te gaan? Vluchten dus naar een zo hoog mogelijk punt in huis, en onderweg naar boven de spullen meenemen die er écht toe doen om het even uit te houden op zolder. En dan maar wachten op hulp."

Kinderen

Voor de allerkleinsten heeft het Watersnoodmuseum een nagebouwde zolderkamer in gebruik genomen. Ook daarbij draait het om de vraag: 'Wat moet er volgens jou absoluut mee als je moet vluchten voor het water? Een i-pad of een warme trui? De poes, je mobieltje of toch maar een zaklamp?' De kinderen worden uitgedaagd binnen twee minuten een stapeltje te maken van de spullen die volgens hen belangrijk zijn.

Lees het hele verhaal zaterdag in de PZC.

Volledig scherm
Wat neem je mee als je naar de zolder moet vluchten voor het water? De broertjes Renzo (7) en Steven (8) Coremans krijgen twee minuten de tijd om een stapeltje te verzamelen. © Marieke Mandemaker