Volledig scherm
© Thinkstock

Vier multinationals worden grootste afnemer windenergiepark Krammer

BRUINISSE - AkzoNobel, DSM, Google Nederland en Philips worden de grootste stroomafnemers van het nieuwe windpark op de Krammersluizen bij Bruinisse. De multinationals werken samen in een consortium dat duurzame energiebronnen verkent.

De samenwerking met Windpark Krammer is het eerste project onder die paraplu.

De opgewekte elektriciteit wordt rechtstreeks aan de vier bedrijven geleverd, zonder tussenkomst van een energiebedrijf. Directeur Tijmen Keesmaat van het Windpark Krammer is trots op deze samenwerking, laat hij weten. "Ik zie het als een nieuwe stap in de energietransitie en ik ben blij dat wij zo'n belangrijke rol in het nieuwe energielandschap kunnen spelen."

De initiatiefnemende coöperaties Deltawind en Zeeuwind nemen zelf minder dan vijf procent af van de opbrengst uit de 34 windmolens. De totale capaciteit van het park bedraagt 102 megawatt, omgerekend voldoende stroom voor ruim honderdduizend huishoudens. De coöperaties bestaan uit ruim vierduizend leden. De realisatie van het windpark is daarmee het tot dusver grootste burgerinitiatief in z'n soort in Nederland.

De bouw neemt naar verwachting 2,5 jaar in beslag. De molens worden in 2019 in gebruik genomen.

De bedoeling is dat ook vanuit de omliggende regio's financieel kan worden geparticipeerd, zo werd vrijdag eveneens bekend gemaakt bij de officiële aanvang van de bouwwerkzaamheden. Daarvoor is een speciaal fonds opgericht. De inschrijving voor die deelname wordt eind dit jaar opengesteld.