Volledig scherm
© Thinkstock

Verplichte bijdrage ondernemers voor meer activiteiten in Zierikzee bekend

ZIERIKZEE - De tarieven voor deelname aan de Bedrijfsinvesteringszone (BIZ) in Zierikzee zijn bekend. De bedragen die winkeliers en horeca-ondernemers in het centrum moeten afdragen aan de nieuwe ondernemersvereniging InZzee variëren van 80 tot 480 euro per jaar. De bijdrage is verplicht.

De BIZ Zierikzee is 1 mei vorig jaar van kracht geworden. De ondernemersbijdrage is gebaseerd op de belastingwaarde (woz) van het bedrijfspand. Schouwen-Duiveland gaat uit van vier categorieën. Kleine winkeltjes die voor niet meer dan honderdduizend euro in de boeken staan, moeten jaarlijks 80 euro afgedragen. Dat bedrag loopt op naar 480 euro voor panden van vier ton of meer, zoals de Hema. InZzee is daarmee verzekerd van een opbrengst die ligt tussen de 45.000 en 50.000 euro. De gemeente steekt jaarlijks ook nog eens 25.000 euro in de BIZ. Het geld wordt gebruikt om activiteiten te organiseren in de binnenstad, naast de reeds bestaande evenementen. Dat moet de aantrekkingskracht van Zierikzee vergroten.

In Renesse wordt dinsdag een nieuwe poging ondernomen om een BIZ op te richten. Eerdere initiatieven strandden in 2012 op zware tegenstand van ondernemers. De stemming is nog steeds sterk verdeeld. Ook in Zierikzee keerde een groot deel van de middenstanders zich vorig jaar tegen de oprichting van de BIZ. Van de 253 verstuurde stemformulieren werd iets meer dan de helft geretourneerd. Van de 159 geldige stemmen die langs die weg werden uitgebracht, waren en 124 ondernemers vóór en 34 tégen de BIZ. Inclusief de 'weigeraars' gaven 99 middenstanders te kennen geen voordeel te zien in de regeling. Omdat het vereiste quotum wél werd behaald, zijn zij door de gemeente toch verplicht de bijdrage te betalen.

Zierikzee is niet het enige gebied in Zeeland waar ondernemers een extra belastingaanslag krijgen opgelegd ten behoeve van het algemeen belang. Ook winkeliers en horeca-ondernemers aan de Vlissingse boulevard moeten jaarlijks in de buidel tasten. De tarieven zijn daar beduidend hoger dan in Zierikzee en lopen uiteen van 300 tot 570 euro.