Mark Fennet start het parcours met een rugtas met 6 kilo zand op zijn rug. De magneet aan de ketting moet hij op de paal zien te plaatsen, dus dat vraagt goed stuurwerk
Volledig scherm
Mark Fennet start het parcours met een rugtas met 6 kilo zand op zijn rug. De magneet aan de ketting moet hij op de paal zien te plaatsen, dus dat vraagt goed stuurwerk © Marieke Mandemaker

Verkeersles maakt scholieren alert: ‘wat er met Tommy-Boy gebeurde, is heel erg’

videoRENESSE - Appen op de fiets? Achtstegroepers Mark Fennet, Fedde Raats, Jens Coppoolse en Loek van Leeuwen van het Stapelhof in Renesse denken niet dat ze dat ooit gaan doen. De lessen die ze leren met het verkeersprogramma van ANWB Streetwise hakken er in.

Heftig vinden ze vooral het verhaal van Tommy-Boy, die - als-ie even op zijn telefoon kijkt - dodelijk verongelukt. Superleuke gast, lekker muziekje op en dan een snelle, fatale blik op zijn telefoonscherm. Zijn vader heeft na de dood van zijn zoon met succes gestreden voor het verbod op het vasthouden van mobieltjes in het verkeer. Tommy-Boy zelf raakt de jongeren in het hart. ,,Pffff, dat was echt wel heel erg", klinkt het na afloop in koor.

Alcoholbril

De leerlingen van het Stapelhof weten best goed wat wel en niet mag, maar ervaringen in de praktijk maken extra indruk. Dus mogen leerlingen uit groep 5 en 6 zelf de rem uitproberen, op het parkeerterrein bij de voetbal. En merken de klasgenootjes achterin de auto meteen het nut van een gordel. De oudste leerlingen fietsen een parcours met een vertroebelende alcoholbril op en met 6 kilo zand op hun rug. ,,Dat is écht zwaar", merkt Mark. ,,Als ik links of rechts ga, schuift die hele tas mee en ga je nog verder opzij.” 

Wijzer

De ANWB stuurt zeven Streetwiseteams het land door, met verschillende programma's voor alle leeftijden op de basisschool. Dat doet de ANWB vanuit maatschappelijke betrokkenheid, vertelt coördinator Sonja van den Biggelaar van het team Zuidwest-Nederland. Zelf ziet ze hoe enthousiast de leerlingen reageren, maar ook dat ze echt wijzer worden. ,,En dan ga je toch met een fijn gevoel weg.”

Bekijk hieronder een video waarin de vader van Tommy-Boy vertelt.