Volledig scherm
Een voorbeeld van een veetunnel. Dit beeld heeft Staatsbosbeheer ook voor ogen in de Verklikkerduinen © Staatsbosbeheer

Veetunnel onder Verklikkerpad in duinen van Haamstede

Nieuw-Haamstede – Onder het Verklikkerpad richting het strand van Nieuw-Haamstede komt een veetunnel. Staatsbosbeheer heeft daarvoor een vergunning aangevraagd bij de gemeente.

Grazend vee kan zo van de ene naar de andere kant van het natuurgebied, zonder overlast te veroorzaken voor wandelaars of fietsers. Op het pad dat loopt van de Strandweg tot aan de Verklikkerduinen kan het vooral zomers druk zijn. Onder de weg wordt een grote betonnen buis geplaatst. Er staan bij het graven van de veetunnel geen obstakels in de weg. Ook de archeologische waarde van het terrein zal door de nieuwe tunnel niet worden verstoord.

Het Verklikkerpad ligt in een Natuur 2000-gebied. De werkzaamheden worden ergens tussen nu en maart 2020 uitgevoerd, volgens Staatsbosheer. Eerst wordt een stuk betonpad verwijderd, daarna tracebuizen ontgraven, het betonpad wordt weer teruggebracht in originele staat en het ter plaatse vrij gekomen zand verwerkt. In het gebied grazen koeien van het Franse ras Maraîchine. Zij zorgen dat het landschap open blijft en zijn goed voor het bestrijden van de giftige vogelkers.

Stichting Open Duinen, die de belangen behartigt van grondeigenaren langs de Strandweg, verkocht afgelopen zomer de kudde aan een boer uit Strijen. Die regelt samen met Staatsbosbeheer nu de ‘samengevoegde’ begrazing.