Volledig scherm
Herman Tomesen runt met zijn vrouw De Vier Seizoenen. © Dirk Jan Gjeltema

Van uitvaartondernemer in de Achterhoek tot hotelier in Renesse

RENESSE - Herman Tomesen runde tot april 2016 een uitvaartonderneming met filialen in het Gelderse Terborg en Zelhem. Succesvol, naar eigen zeggen. Daarna verdween hij uit het zicht. Sinds februari runt hij met zijn vrouw hotel De Vier Seizoenen in Renesse. ,,Acht kamers, maximaal zestien gasten. Geen lunch of diner. Alleen ontbijt."

Begin 2016 verkocht Tomesen zijn zaken aan GUV Uitvaartverzorging in Aalten. Een jaar later verhuisde hij met vrouw en twee van zijn kinderen naar Renesse. Van het verdriet naar het plezier. Het lijkt een bijzondere switch. Al ziet Tomesen veel overeenkomsten tussen het verzorgen van een begrafenis en een vakantie.

,,Ik zat 25 jaar in de uitvaart. Natuurlijk was er vaak verdriet, maar we hadden ook best lol. Het is goed om af en toe de zinnen te verzetten. Zeker in het uitvaartvak. Natuurlijk zijn de omstandigheden in Renesse anders. Maar het plezier is vergelijkbaar."

Tomesen ziet meer overeenkomsten. ,,Het gaat om warmte, hartelijkheid en gastvrijheid. Alle partijen moeten na afloop tevreden zijn. En een mooie herinnering meenemen. Na een uitvaart. En na een vakantie."

Viel de verhuizing naar Zeeland de geboren Achterhoeker zwaar? ,,Nee hoor. We kenden Zeeland. We gingen er jaren heen in de vakantie. We kwamen in een goed lopende zaak. Een gespreid bedje. Dat was wat we wilden. Het contact met de buurt is goed. Al moesten we wel zelf initiatief nemen. We hebben ons netjes voorgesteld, buurt gemaakt. Dat werd op prijs gesteld. Als ik tegenwoordig mijn terras aanveeg, helpt de buurman me vaak mee."

Van heimwee heeft het gezin geen last. Tomesen: ,,Maar met de kermis in Terborg kom ik zeker even terug. We hebben ons huis daar niet voor niets aangehouden."

Komen er veel Achterhoekers naar De Vier Seizoenen? ,,Vrienden en bekenden komen af en toe over. En Prins Carnaval van De Umdraeyers uit Doetinchem is hier ook geweest. Maar als elke Achterhoeker die beloofd heeft op bezoek te komen, ook daadwerkelijk komt logeren, dan moet ik er morgen een vleugel bij aanbouwen."