Volledig scherm
Coen Brooshooft (met pet) trok veel bekijks met zijn Delorean tijdens Mannendag in Zierikzee. © Marieke Mandemaker

Tijdens Mannendag wordt met (paarden)krachten gesmeten

ZIERIKZEE - Barbier Mark Koorneef is net klaar met knippen en kijkt eens om zich heen. Het is zaterdagmiddag op een regenachtig Havenplein in Zierikzee. ‘Zijn’ mannendag doet het trekt toch gewoon veel volk. 

Het is de tweede keer dat het centrum van Zierikzee met zijn oude brommers, auto's, bier, krachtproeven en rockmuziek hangplaats is voor mannen. Koorneef, van Barbershop Van Dam, houdt de dag samen met InZzee. Dat het er nog steviger aan toe gaat dan vorig jaar, zoals hij aankondigde, komt uit.

Klassiekers

Zo zijn er zijn meer classic cars, sommigen met de motorkap omhoog om alles wat er onder zit te showen. Zeker de Delorean van Coen Brooshooft trekt veel bekijks. Hij kocht ’m een paar jaar geleden van iemand uit de States, uit New Jersey om precies te zijn. Met zijn vleugeldeuren lijkt-ie zo uit Back to the Future te komen.

Ondertussen heeft de Schouwse band Gruss bezit genomen van het Havenplein. Mannendag, daar hoort natuurlijk stevige rock bij. Maar ook het mildere Bohemian like you en Proud Mary klinken lekker tussen de Zierikzeese centrumbebouwing.

Niet afgeschrikt door regen

Natuurlijk laten de mannen zich niet afschrikken door de neerslag. Hoewel het publiek wel wat minder lang blijft, zegt Koorneef terwijl hij bedenkelijk naar boven kijkt. Maar ach, met een paraplu of staande onder de overkappingen bij de bar met speciaalbier is het goed uit te houden.

Quote

Als ik iedere keer een euro kreeg als iemand er een foto van maakte, was ik rijk

Jan Kloet, eigenaar felrode Corvette

Jan Kloet en zijn vriendin Ina Groenendijk uit Noordgouwe zijn er zelfs de hele dag. Helemaal eerlijk is die vergelijking niet, want hun felrode Corvette staat tussen in rijtje aandachtstrekkende auto's. ,,Als ik iedere keer een euro kreeg als iemand er een foto van maakte, was ik rijk", zegt Kloet met een lach. Vaste bezoekers van Schouwse evenementen zullen 'm wel vaker hebben zien staan, want ook op de Burghse en Brouwse dag staat hij er met zijn Corvette. ,,Om een beetje te showen.”

Krachtproef

Kloet is nog niet uitgesproken of twee flinke metalen palen vallen met een klap neer. Ze zijn meegenomen door de mc Atlanta-clan uit Heinkenszand en bedoeld om een krachtproef mee te doen. Je houdt ze in de lucht met metalen kettingen en wie het het langst kan voorkomen dat ze naar beneden vallen, wint een (bar)bierpakket. En een eindje verder geeft de in kilt gestoken clan een demonstratie truck-pulling. 

,,Mannendag is echt iets voor Zierikzee en Schouwen-Duiveland”, legt Koorneef uit. ,,Dat vind ik belangrijk. Toeristen vermaken doen we maar op een toeristenmarkt. Het zorgt er ook voor dat er buitenom het seizoen wat te doen is. Nu is het Havenplein vol. Anders was het helemaal leeg geweest.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement