Volledig scherm
© Thinkstock

Streep door 170 euro huurderskorting Zeeuwland

ZIERIKZEE - De Autoriteit Woningcorporaties verbiedt Zeeuwland om eenmalig 170 euro korting te geven aan haar huurders. Zeeuwland stapt naar de rechter. ,,Dit is een vreemde situatie. Wie kan hier nu tegen zijn?'', zegt directeur-bestuurder Marco van der Wel van Zeeuwland.

Maandagmiddag heeft de Autoriteit Woningcorporaties Zeeuwland een preventieve last onder dwangsom opgelegd. De woningcorporatie, met woningen op Schouwen-Duiveland en Walcheren, moet 120.000 euro aan boete betalen als ze toch korting aan de huurders geeft.

De korting van 170 euro komt voort uit de fusie tussen Zeeuwland en Woonburg, waarmee jaarlijks een miljoen wordt bespaard. De huurdersorganisatie was met de fusie akkoord mits het miljoen dit jaar onder de huurders wordt uitgekeerd. Na dit jaar wordt het gebruikt om woonlasten indirect te verlagen bijvoorbeeld door isolatiemaatregelen. 

De Autoriteit heeft die documenten allemaal onder ogen gehad en is daar niet tegen in verweer gekomen. Tot Zeeuwland het plan aan de huurders openbaarde. Onbegrijpelijk, vindt Van der Wel. Omdat de Autoriteit zo laat reageert én omdat betaalbaarheid van wonen één van de prioriteiten is van het ministerie. ,,Ik vind het buitengewoon triest dat dit over de ruggen van huurders gebeurt. We laten het er niet bij zitten''.  

Lees ook:

Zeeuwland verdeelt miljoen onder huurders

 1. Na maanden van hakken en beitelen herrijst het Blauwe Bolwerk in volle glorie: ‘Als je tien jaar verder bent, heb je een totaal ander beeld’
  PREMIUM

  Na maanden van hakken en beitelen herrijst het Blauwe Bolwerk in volle glorie: ‘Als je tien jaar verder bent, heb je een totaal ander beeld’

  ZIERIKZEE - Om je vingers bij af te likken. Zo mooi wordt het Blauwe Bolwerk van Zierikzee weer, ziet gemeentelijk projectleider Jan Quist tevreden. Het kleurverschil tussen de authentieke en nieuw gezaagde natuursteen uit de Waalse groeve is binnen een jaar of tien nauwelijks meer zichtbaar, verzekert restauratiespecialist Marcel van Rooijen van aannemingsbedrijf Leenhouts.
 2. Bewoners en ondernemers zijn schade en overlast vrachtwagens in historisch stadscentrum beu
  PREMIUM

  Bewoners en onderne­mers zijn schade en overlast vrachtwa­gens in historisch stadscen­trum beu

  ZIERIKZEE - Bewoners en ondernemers aan de Melkmarkt en Meelstraat in Zierikzee zijn het beu. Voor de zoveelste keer hebben vrachtwagens schade veroorzaakt in de smalle straten. Ze willen dat de gemeente ingrijpt, voordat het echt uit de hand loopt. ,,Een terrastafel is nog te vervangen, maar ik wil er niet aan denken dat een chauffeur straks een kind over het hoofd ziet in zijn blinde hoek", zegt Eline Praet.
 3. Bodem schatkist Schouwen-Duiveland komt in zicht; het vet is van de botten
  PREMIUM

  Bodem schatkist Schou­wen-Duiveland komt in zicht; het vet is van de botten

  ZIERIKZEE - Schouwen-Duiveland kan zich opmaken voor een hete herfst, waarin pijnlijke keuzes gemaakt zullen moeten worden. Door allerlei financiële onzekerheden waarmee de gemeente kampt, is het volgens wethouder Daniël Joppe onmogelijk voor de lange termijn een positieve planning te maken. Na de recente bezuinigingsronde die 3,2 miljoen euro opleverde, weet Joppe ook niet meer waar hij het moet zoeken.