Stoffel Boot plant zijn boom samen met burgemeester Gerard Rabelink
Volledig scherm
Stoffel Boot plant zijn boom samen met burgemeester Gerard Rabelink © Ernesta Verburg

Stoffel Boot (100) zet zijn magnolia zelf in de grond

ZIERIKZEE - In augustus werd Stoffel Boot uit Zierikzee 100 jaar. Vanochtend stond hij als een jonge vent de magnoliaboom te planten die de gemeente Schouwen-Duiveland hem heeft gegeven. ,,Geweldig dat dit wordt gedaan.”

,,Mijn oudste zoon vroeg me: In welke gemeente woon je eigenlijk? Hij heeft het halve land afgereisd voor zijn werk, maar heeft nog nooit van zoiets gehoord.” De gemeente Schouwen-Duiveland plant voor elke eeuweling een boom. ,,Ik vind dat heel belangrijk", zegt burgemeester Gerard Rabelink. ,,De oudere mensen in onze samenleving hebben mede onze geschiedenis bepaald, maar dragen ook bij aan de toekomst. Ik vind het mooi die toekomst zo te vereeuwigen.”

Piet Warrens

Behalve de boom voor Boot werd bij Kaaskenswater ook een boom geplant voor Piet Warrens, die in september 100 is geworden. Zijn dochter Anja Koppelman-Warrens plantte die boom voor haar vader. ,,Heel bijzonder. Het is een acacia, die staat er over 100 jaar nog.” Oud-visserijpolitieman Warrens, die er zelf niet bij was, was zijn leven lang een man van het water. Die liefde spat van zijn gedenkbordje af: ‘Waai niet met alle winden mee, vaar niet met alle stromen mee, maar vaar op je eigen kompas’.

Dankbaar

Stoffels vrouw Tina (93) bedacht de tekst op zijn bordje. ‘Dank, voor het leven’, staat er kort en krachtig. Boot is dankbaar voor het leven met zijn vrouw. Dankbaar voor de kinderen die kwamen. En voor het werk dat hij deed. Stoffel Boot verzorgde bloemschikkingen voor het koninklijk hof en ging later het onderwijs in. ,,Die dank kun je uitstrekken. Het zijn allemaal cirkels. Je hoopt dat het nog even door mag gaan. Dat er weer een kring bij komt. En dat ik deze boom misschien nog een keer mag zien bloeien.”

Anja Koppelman giet met de burgemeester bubbels in het plantgat bij de boom voor haar vader Piet Warrens
Volledig scherm
Anja Koppelman giet met de burgemeester bubbels in het plantgat bij de boom voor haar vader Piet Warrens © Esme Soesman
Het bordje bij de boom van Piet Warrens
Volledig scherm
Het bordje bij de boom van Piet Warrens © Esme Soesman
Het bordje bij de boom van Stoffel Boot
Volledig scherm
Het bordje bij de boom van Stoffel Boot © Esme Soesman
  1. Ook Jack ziet Jack graag komen; nieuwe burgemeester is de juiste man op het juiste moment voor Schouwen-Duiveland
    PREMIUM

    Ook Jack ziet Jack graag komen; nieuwe burgemees­ter is de juiste man op het juiste moment voor Schou­wen-Duiveland

    ZIERIKZEE - Een stevige persoonlijkheid, met gevoel voor humor. Zeker niet afstandelijk. Iemand met oog voor cultuur, economische ontwikkeling, veiligheid en die ruimte geeft om andere argumenten aan te horen. De superlatieven over Jack van der Hoek zijn niet van de lucht. Het is de nieuwe burgemeester die Schouwen-Duiveland verdient en verder kan helpen, zeggen mensen uit zijn omgeving. ,,Hij komt op het juiste moment”, zegt oud-burgemeester Jack Asselbergs.