‘Stoere’ Sirse tuinders openen biomassacentrale met CO2-afvang

videoSIRJANSLAND - De technieken zijn niet nieuw, maar de manier waarop ze in Sirjansland worden gecombineerd wel. Daar werd donderdag de houtgestookte biomassacentrale met CO2-afvang van DES geopend. ,,Je moet wel een hele stoere tuinder zijn om zo'n avontuur aan te gaan", stelde één van de sprekers tijdens het officiële deel.  

Drie stoere tuinders in dit geval. Bij de realisatie van de miljoeneninstallatie zijn drie Sirse tuinbouwbedrijven betrokken: VOF Prominent Grevelingen, DT van Noord tomaten en Van Duijn aubergines. Zij halen biomassa uit de buurt (in een straal van ongeveer 100 kilometer), dat in de vorm van houtchips en shreds de verbrandingsoven in gaat. Snoei- en ander laagwaardig groenafval waar nu nog niets mee wordt gedaan of wat ergens ver weg moet worden afgevoerd, volgens aubergineteler Pleun van Duijn van DES (Duurzame Energie Sirjansland).

Volledig scherm
Pleun van Duijn (tweede van links) geeft uitleg aan burgemeester Gerard Rabelink en wethouders Cees van den Bos en Jacqueline van Burg © Marieke Mandemaker
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement