Volledig scherm
De nieuwe speelplek aan het Koningin Maudplein in Nieuwerkerk is nog niet af, maar de kinderen maken zich meteen al met veel plezier meester van de speeltoestellen. © Ernesta Verburg

Speelplekken zijn weer van deze tijd

In zes dorpen op Schouwen-Duiveland gaan deze weken de speeltuintjes op de schop. De bedoeling is dat de opgeknapte en nieuw ingerichte speelplaatsen nog voor de kerst klaar zijn.

Mits er niets tegenzit met het weer, houdt Peter Vermaas van speelplaats en -toestellenontwerper Eibe een kleine slag om de arm. Het kunstgras dat de huidige ondergrond van houtsnippers moet vervangen, kan bijvoorbeeld niet met zware regenval worden gelegd. Maar zit alles mee, dan kunnen de kinderen in Bruinisse, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk, Oosterland, Renesse en Scharendijke nog in de kerstvakantie op de nieuwe speelplek in hun dorp terecht. Alleen in Ouwerkerk laat het werk nog even op zich wachten. Daar wordt de nieuwe speeltuin naar verwachting rond medio februari aangepakt. Dat heeft te maken met speciale verzoeken vanuit de dorpsraad, waardoor de gewenste toestellen nog maar recent in productie zijn genomen.

Nieuw beleid

De nieuw ingerichte of deels heringerichte speelplekken zijn het resultaat van het nieuwe speelruimtebeleid van de gemeente, waaraan ook kinderen zelf hebben bijgedragen. Medio 2016 is in alle plaatsen op Schouwen-Duiveland een rondje met kinderen door de dorpen gelopen. Onder meer aan de hand daarvan is nieuw beleid geformuleerd. Sindsdien worden de speelplekken aangepakt. Houtsnippers worden vervangen door onderhoudsvriendelijk kunstgras en oude speeltoestellen worden vervangen door eigentijdse. Zo werden maandag toestellen geplaatst aan het Koningin Maudplein in Nieuwerkerk. Hoewel nog lang niet af, werd eind van de middag direct al op de nieuwe toestellen gespeeld.

Zeebenen

Thema van de Nieuwerkerkse speelplek is 'prachtig speellandschap'. Zo heeft elke plek z'n eigen thema als 'echte zeebenen' of 'welkom in de jungle'. Vermaas: ,,Het is leuk als je niet op elke plek waar je komt dezelfde glijbaan treft.'' Eibe trekt in de uitvoering samen op met aannemer BTL uit Bruinisse.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement