Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

SOS Brouwerseiland NEE blijft alert

SCHARENDIJKE - Het is tijd voor een feestje, vond de actiegroep Save Our Surfspot (SOS)/Brouwerseiland NEE nadat de Raad van State met de uitspraak op 30 april dit jaar het bestemmingsplan en de Natuurwetvergunning voor aanleg van het grootschalige recreatiecomplex had vernietigd. Dat feestje werd zaterdag aan de Brouwersdam gevierd.

Die uitspraak van de Raad van State is zeker reden voor een feestje, maar met een kanttekening, benadrukt mede-initiatiefneemster Jitske van Popering-Verkerk van de actie ‘SOS /Brouwerseiland Nee’. ,,We moeten wel alert blijven op de verdere ontwikkelingen. Het is nu in de eerste plaats aan de projectontwikkelaar en aan de gemeente hoe zij hierop reageren. Wij zullen dat ook nauwlettend blijven volgen.’’

Van Popering benadrukt echter dat zij er alle vertrouwen in heeft dat de surfspot aan de Brouwersdam behouden blijft en dat Brouwerseiland er niet komt. ,,De Raad van State heeft het plan op vijf fundamentele punten afgewezen. Het gaat dus niet om wat simpele aanpassingen. Verder heeft er ook een omwenteling plaatsgehad in de politieke standpunten over bebouwing aan de kust, maar we blijven uiteraard volgen hoe de ondernemer en de gemeente nu verder gaan handelen. Die boodschap hebben we zaterdagavond ook meegegeven tijdens de toost die we op de uitspraak van de Raad van State hebben uitgebracht’’, vertelt Van Popering.

Aangepast plan

Zij weet inmiddels ook dat Gijs Hendriks van grootaandeelhouder Boskalis heeft laten weten dat hij de door de Raad van State aangedragen bezwaren zal oplossen en een aangepast voorstel bij de gemeente Schouwen-Duiveland wil indienen. Reden genoeg dus voor de actiegroep om een vinger aan de pols te houden, maar in het vertrouwen dat het om fundamentele zaken gaat in plaats van wat bijschavingen.

Van Popering laat ook nog even weten waarom de surfspot aan de Brouwersdam zo uniek is: ,,De wind is er heel stabiel, het is een veilige, beschermende baai door de ligging van de Brouwersdam, maar je kunt ook zo naar de open Grevelingen, dus is het een surflocatie voor zowel beginners als voor gevorderden.’’

Vele kleurrijke zeilen

Zaterdag tijdens het feest ter viering van het behoud van deze unieke plek liet de wind het aanvankelijk een beetje afweten bij de wedstrijd om de Brouwersdamcup. Halverwege de middag ging het wat harder waaien en kreeg de zogeheten funrace waar circa honderd surfers aan deelnamen een zeer vrolijk aanzien met de vele kleurrijke zeilen. ’s Avonds was er een barbecue en een feestelijk samenzijn met veel betrokkenen die de actie SOS Brouwerseiland NEE hebben gesteund.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement