Volledig scherm
't Stoofje. © Dirk-Jan Gjeltema

Sloop 't Stoofje in Ouwerkerk ligt het meest voor de hand

OUWERKERK - Sloop lijkt voor inwoners van Ouwerkerk de meest voor de hand liggende optie voor de leegstaande basisschool. Aan de Haneweg zouden dan bij voorkeur woningen moeten worden gebouwd.

Die voorzichtige conclusie kan worden getrokken uit een inventarisatie van de dorpsraad.

Onder alle dorpsbewoners is een vragenlijst verspreid om inzicht te krijgen in de mening die leeft over de speelvoorzieningen en de toekomst van de voormalige school. In totaal 35 van de ruim zeshonderd inwoners nam de moeite het formulier in te vullen. Over de speeltoestellen van de school zijn ze duidelijk: bovenal behouden voor het dorp en verdelen over het veld in de Ring en aan de randen van het dorp.

Wat de oude basisschool betreft, liggen de meningen meer uiteen. Het merendeel voelt het meest voor sloop en vervangende nieuwbouw in de vorm van huur- of koopwoningen. In de zelfde richting wordt ook gesuggereerd 't Stoofje te verbouwen en bewoonbaar te maken. Anderen wijzen die woonoptie juist weer resoluut van de hand, omdat er al genoeg huizen te koop staan op het dorp. Een alternatief dat ook wordt genoemd is de vestiging van een kunstenaarsatelier, winkeltjes en dagbesteding voor ouderen. Daarbij wordt, ook door de dorpsraad, weer de nadrukkelijke kanttekening gemaakt dat de activiteiten niet concurrerend moeten zijn met het dorpshuis. ,,Er zijn wel suggesties die we graag met de gemeente willen bespreken, of deze het onderzoeken waard zijn", zegt dorpsraadslid Chris Visser.