Volledig scherm
Willem van den Heetkamp (l) hoort van burgemeester Gerard Rabelink dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over tijdelijke huisvesting. © Marieke Mandemaker

Slachtoffer brand Zierikzee: ‘Och Miesemousje toch. Ik ben zo blij dat jij er nog bent’

VIDEO'SZIERIKZEE - ,,Ah, daar heb je Miesemousje.” De stem van Willem van den Heetkamp breekt wanneer hij de medewerker van de dierenambulance met zijn poes ziet komen aanlopen. ,,Ik ben zó blij dat jij nog leeft. Ah, je bent helemaal zwart!”

De roetaanslag op de vacht van de dertienjarige kat verraadt dat de rookontwikkeling in zijn appartement heftig was. Van den Heetkamp was halverwege donderdagmiddag net naar beneden gegaan om wat te gaan drinken in het restaurant van het Zierikzeese zorgcentrum Borrendamme. ,,Dat doe ik altijd, voordat ik begin met eten koken. Komt er opeens een buurvrouw naar me toe: ‘je huis staat in brand’.”

112 bellen

De brandweer was met drie wagens snel ter plekke en heeft de bewoners van de andere appartementen in het blok geëvacueerd. Ze werden opgevangen in het restaurant. Het vuur was vrij snel onder controle en bleef beperkt tot het hoekappartement op de bovenste verdieping. Dat kon mede dankzij kordaat ingrijpen van Niels Sebregts (11), die met zijn vriendjes in het skatepark aan het spelen was. ,,Ik zag zwarte rook uit de ramen komen en heb gelijk 112 gebeld.” Over de oorzaak kon de brandweerofficier van dienst nog niets zeggen.

Volledig scherm
© Marcel Modde

Op aangeven van Van den Heetkamp kon zijn kat nog worden gered. ,,Ze kwamen om mijn sleutel vragen, dus ik zeg tegen die brandweerman: mijn kind zit nog binnen...” De brandweer wist het dier snel op te sporen en diende het buiten uit voorzorg met een kapje extra zuurstof toe.

In het restaurant werd Miesemousje kort herenigd met het baasje. ,,Ze gaat even naar het asiel", komt wijkagent Douwe de Vries vertellen. ,,Om een beetje tot rust te komen. Daar zullen ze haar ook gelijk wassen en wat te eten geven.” 

,,Ze eet alleen speciaalvoer", drukt Van den Heetkamp de vrijwilliger van de Dierenambulance op het hart. ,,Er staat nog wat speciaalvoer in de keuken.” De Vries schudt zijn hoofd. ,,Geloof me Willem, dat staat er niet meer. Van die keuken is niks meer over.” Willem aait zijn kat door het klepje van de transportbox geruststellend tussen z'n oortjes. ,,Nee joh! Is het zó erg?” Zijn stem breekt weer. ,,Och Miesemousje toch. Ik ben zo blij dat jij er nog bent.”

Zie hieronder beelden waarin de brandweer de kat extra zuurstof geeft. Daaronder beelden van de brand.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement