Volledig scherm
De roggenplaat. © Melita Lanting

SGP roept Rijkwaterstaat tot de orde

ZIERIKZEE - Rijkswaterstaat moet met een veel betere oplossing komen dan extra zandopspuiting van de Roggenplaat in de Oosterschelde om het gebruik van een verkeerde steensoort langs de dijkvoet goed te maken. ,,Ongelooflijk dit", vindt SGP-fractievoorzitter Floris van der Paauw in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland. ,,Dat is net alsof mijn auto in elkaar wordt gereden en de buurman ter compensatie een nieuwe fiets krijgt."

Van der Paauw heeft alle politieke kanalen gemobiliseerd om Rijkswaterstaat tot serieuze herstelmaatregelen te dwingen. Zowel in de raad als Provinciale Staten en de Tweede Kamer wordt de verantwoordelijk portefeuillehouders gevraagd actie te ondernemen. Inzet is het leefgebied van de kreeft en de mossel. 

Quote

Het is net alsof mijn auto in elkaar wordt gereden en de buurman ter compensatie een nieuwe fiets krijgt.

SGP-fractievoorzitter Floris van der Paauw

In het fijne zeegrind dat over een totale oppervlakte van 11,2 hectare is gebruikt voor versteviging van de vooroever langs drie dijkvakken op Schouwen-Duiveland, kunnen kreeften geen hol meer vinden om te schuilen. Rijkswaterstaat had geen vergunning voor dit materiaal en moest op last van een rechterlijke dwangsom overgaan tot herstel. Dat bleef echter uit. Doordat de Raad van State vervolgens de vergunning vernietigde, verviel daarmee ook de opgelegde dwangmaatregel en werd bepaald dat de fout op andere wijze moest worden gecompenseerd. Rijkswaterstaat wil nu twee vliegen in één klap staan door meer zand op de afkalvende Roggenplaat te spuiten, dan bij de geplande aanpak van de zandhonger al de bedoeling was.

De SGP gaat daar voor liggen. ,,De kreeft heeft daar helemaal niks aan", zegt Van der Paauw. ,,Sterker nog, de mosselvissers hebben hun beste percelen in dat gebied rond de Roggeplaat en die zouden dan mogelijk ook nog eens extra schade kunnen oplopen. Ze zijn al niet happig op de geplande suppletie dus kortom: dit klopt niet en moet anders! Kreeft en mossels zijn twee hele belangrijke producten die Schouwen-Duiveland op de kaart zetten. Rijkswaterstaat heeft een fout gemaakt en moet dat gewoon herstellen door een grovere steensoort over dat zeegrind te storten."