Volledig scherm
Deborah van Maanen © Dirk-Jan Gjeltema

Schrijfvirus treft Debora uit Zierikzee: ze schrijft vier boeken in een half jaar

ZIERIKZEE - Debora van Maanen (34) uit Zierikzee debuteerde in september met Vergeef Haar.

De kersverse schrijfster heeft de smaak goed te pakken, want voor het komende half jaar staan er nog eens drie boeken op de rol. Tot haar dertigste had ze zelf nog nooit een boek opengeslagen. Maar toen de 50 tinten grijs-gekte uitbrak, werd Van Maanen nieuwsgierig. "Ik had alledrie de boeken binnen no-time uit en dat was me heel goed bevallen. Ik vond het geweldig om voor even in een andere wereld te belanden", vertelt ze.

Fantasie op volle toeren

Als fulltime moeder had Van Maanen alle tijd om de bibliotheek van voor tot achter uit te lezen. Ook keek ze veel series wanneer de kinderen naar school waren. En toch sloeg de verveling toe. "Mijn fantasie draaide op volle toeren en toen dacht ik: eens kijken of ik dat zelf ook kan, een verhaal schrijven." Ze kroop achter haar laptop en binnen een week had ze 50.000 woorden op papier. Vol goede moed stuurde ze haar manuscript naar verschillende uitgeverijen, maar ze werd keer op keer afgewezen. Daarom verdiepte ze zich in de kunst van het schrijven en begon helemaal opnieuw.

Debuut

Om wat opbouwende kritiek te verzamelen, deelde ze twee hoofdstukken in een Facebookgroep voor proeflezers. Zo kwam uitgeverij Ambilicious op haar pad. "Ze vonden dat ik een leuke manier van schrijven had en stelden voor om het boek samen te redigeren en uit te geven. Met dit als resultaat", zegt ze trots. Vergeef Haar is een 'Young Adult', een boek voor jongeren vanaf vijftien jaar. Het gaat over Rosa (18) die verliefd is op haar beste vriend. Als ze op haar verjaardag samen op stap gaan in Renesse, gebeurt er een ongeluk. Van Maanen grijnzend: "En meer kan ik niet verklappen."

Schrijversvirus

De Zierikzeese heeft het schrijversvirus flink te pakken. Eind deze maand volgt een bundel in samenwerking met andere schrijvers, rond kerst verschijnt er een nieuw e-book en in het voorjaar komt er nog een boek uit op papier. "Ik heb altijd inspiratie. Als er een idee in mijn hoofd zit, móet het eruit", vertelt ze. "En omdat ik geen baan heb, kan ik soms de hele dag zitten schrijven."

Voor meer info, zie: www.debora-elisabeth.nl

Lees het hele artikel in de Schouwse editie van PZC op zaterdag 8 oktober.