Volledig scherm
© stock.xchng

Schouwen zet streep door poeptax

ZIERIKZEE - De laatste dagen voor de hondenbelasting op Schouwen-Duiveland zijn geteld. Oppositiepartij SP lijkt na dik drie jaar kneden en schaven af te stevenen op een raadsmeerderheid voor afschaffen van de 'poeptax'.

Hondenbezit levert de gemeente jaarlijks rond de tweehonderdduizend euro op. Dat geld verdwijnt, op een slordige zeventienduizend euro na, in de algemene reserve. Slechts een klein deel van de opbrengst wordt dus gebruikt voor gratis poepzakjes en aanverwante zaken. In de praktijk komt het er dus op neer dat hondenbezitters 'onevenredig meer bijdragen' aan de gemeentelijke spaarpot, zonder dat ze daarvan ook extra profiteren, aldus SP-fractievoorzitter Anita de Vos.

PvdA, VVD, LSD en CDA neigden vorige week in de raadscommissie al naar steun voor het amendement dat de SP eind deze maand in stemming wil brengen. Maar het tijdsbestek van twee jaar (was eerst één jaar) dat De Vos voor ogen had, ging hen nog steeds te ver. De Vos besloot haar knopen te tellen en kwam dinsdag met een aangepast voorstel.

Dat gaat uit van het afbouwen van de hondenbelasting in vier jaar tijd, te beginnen met 25 procent  in 2018. Dat geeft het college de tijd maatregelen te nemen om het gat van (verwacht) 205.048 euro dat zo uiteindelijk ontstaat in de begroting van 2021 op te vangen. Een eerder initiatief van de SP om het wegvallen van die inkomsten te dekken met de opbrengst van de onroerendezaakbelasting (ozb), stuitte op te veel weerstand bij de andere partijen. Een verrekening via de ozb is budgettair neutraal en heeft geen gevolgen voor de verdere begroting, redeneert de SP.

Goedkoper

Voor één hond betalen inwoners op Schouwen-Duiveland dit jaar 57  euro. Wie twee honden heeft, betaalt voor de tweede hond 83 euro extra, dus 141 euro voor de twee honden samen. Een mensen met drie of meer honden worden voor een bedrag van 182 euro aangeslagen. Burgemeester en wethouders willen dat tarief in 2018 met bijna drie procent verhogen. Schouwen-Duiveland is daarmee wel goedkoper dan Veere (66 tot 216 euro), Middelburg (75 tot 302 euro) en Vlissingen (88 tot 323 euro), de gemeenten waarmee de belastingen gezamenlijk worden geïnd. Een derde van de Nederlandse gemeenten kent geen hondenbelasting meer. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement