Petri d'Anjou  van de PvdA vangt bot bij het college van B en W: de schulden van een groep Schouwse mensen met een bijstandsuitkering worden niet in één keer kwijtgescholden.
Volledig scherm
Petri d'Anjou van de PvdA vangt bot bij het college van B en W: de schulden van een groep Schouwse mensen met een bijstandsuitkering worden niet in één keer kwijtgescholden. © Gemeente Schouwen-Duiveland

Schouwen scheldt schulden van inwoners met bijstandsuitkering niet in één keer kwijt

ZIERIKZEE - Schouwen-Duiveland volgt niet het voorbeeld van de gemeente Arnhem om schulden van een groep mensen in de bijstand in één keer kwijt te schelden. De gemeente kiest een andere oplossing. ,,De verantwoordelijkheid van de schulden moet bij de doelgroep blijven.”

De PvdA-fractie vroeg afgelopen december om schulden van mensen met een bijstandsuitkering kwijt te schelden. Doel is om die zo snel mogelijk aan het werk te helpen en met een schone lei te laten starten. Het gaat om mensen die alles doen om hun schuld af te lossen, maar na drie jaar nog niet van die last af zijn. De vraag van fractievoorzitter Petri d’Anjou (PvdA) was hoeveel mensen een betalingsregeling met de gemeente hebben getroffen.

Er zijn 106 mensen in de bijstand waar de gemeente drie jaar of langer een vordering op heeft. Hun totale schuld bedraagt bijna 174.000 euro. De manier van terugbetalen is divers. Bijvoorbeeld door het korten op uitkeringen of met een betalingsregeling. De gemeente heeft daarnaast een samenwerkingsverband met Walcheren wat betreft belastingschulden. Elf mensen op ons eiland hebben daarvoor een betalingsregeling. Die totale schuld bedraagt een dikke tienduizend euro.

Alles in één keer kwijtschelden gaat te ver

Alles in één keer kwijtschelden, zoals de PvdA wil, gaat het college te ver. ,,Als er aanleiding is voor nader onderzoek kan in individuele gevallen worden afgeweken van de regels. We kiezen dus voor een andere oplossing dan het plan van Arnhem.” Of d’Anjou daarop in verweer gaat? ,,We gaan ons eerst in de antwoorden van het college verdiepen en kijken of we met vervolgstappen komen.”

De gemeente heeft met zorgverzekeraar CZ al een convenant. Met woningcorporatie Zeeuwland is een samenwerkingsovereenkomst (betaalbaarheid van woonlasten) in de maak en met energieboer Delta wordt gezamenlijk opgetrokken om afsluitingen van elektriciteit te voorkomen. 

  1. Corona loopt als een scheidslijn door huize Geelhoeds. ‘We prijzen ons gelukkig dat we in Zeeland wonen’
    PREMIUM

    Corona loopt als een scheids­lijn door huize Geelhoeds. ‘We prijzen ons gelukkig dat we in Zeeland wonen’

    BURGH-HAAMSTEDE - Tijdens het videobellen met collega’s schept Wim er niet over op dat hij vlakbij het strand woont. In Zoutelande nog wel, je weet wel. Of over dat het hier zo mooi, stil en rustig is. ,,Nee, dat kun je niet maken.” Maar even onder ons gezegd en gezwegen, prijzen hij en zijn vrouw Caroline zich juist nu gelukkig dat ze in Zeeland wonen. ,,In het centrum van Rotterdam kun je niet zomaar op pad.”