Volledig scherm
stockadr verlichting straatlantaarn lantaarn licht lamp meeuw © archieffoto Robin Utrecht/ANP

Schouwen-Duiveland vervangt lantaarnpalen alleen nog als het écht moet

ZIERIKZEE - Op Schouwen-Duiveland wordt een lantaarnpaal voortaan alleen nog maar vervangen als het écht moet. Daarmee bespaart de gemeente jaarlijks zo’n 78.000 euro. 

Lantaarnpalen vervangen gebeurt nu op basis van technische afschrijving. De gemeente vergeleek deze manier met die van vervanging op basis van inspectie. ,,Dit scheelt 78.832 euro per jaar. Bovendien vinden we het vanwege efficiencyoverwegingen en vanuit milieuoogpunt niet verantwoord om armaturen en lichtmasten die nog in goede staat zijn te vervangen. Daarom heeft  de vervanging van lantaarnpalen op basis van inspectie de voorkeur”, schrijft wethouder Jacqueline van Burg aan de gemeenteraad.

Risico

Er kleeft wel een risico aan de nieuwe aanpak. De inspectie van lantaarns is een momentopname. ,,Dit betekent dat er altijd een klein risico is dat een lantaarnpaal omwaait bij een flinke storm. De afgelopen 12 jaar is dat slechts één keer gebeurd, zonder gevolgen”, aldus de wethouder.

Het voorstel wordt donderdag in de gemeenteraad besproken. Vanuit de oppositie is er weinig weerstand te verwachten. Oppositiepartij VVD vindt dat de veiligheid te allen tijden gegarandeerd moet zijn. ,,We vertrouwen er op dat het college geen enkel risico zal nemen in deze”, aldus fractievoorzitter Margo Lemsom. 

,,Er is sprake van een vergroot risico, maar laten we wel reëel blijven. Er zal jaarlijks een ronde gedaan worden om de technische staat van de verlichtingselementen en de masten te inventariseren. Dan kan er prima ingeschat worden of zo’n paal in het komende jaar een uitzonderlijk risico oplevert bij stevige wind”, reageert Johan Pannekoek, fractievoorzitter van de ChristenUnie.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement