PREMIUM
Schouwen-Duiveland is zuinig met coronasteun aan musea: ‘Wij zijn ‘not amused’’
ZIERIKZEE - Van ‘ongelofelijk blij’ tot ‘laten we een gegeven paard niet in de bek kijken’ en onbegrip: de reacties op het verdelen van de centen voor cultuursteun zijn gemengd. De gemeente Schouwen-Duiveland had met geld van het Rijk zo’n drie ton te verdelen om ‘tegemoet te komen in de schade van Covid-19'. Dertig instellingen dienden een aanvraag in, de helft daarvan ontvangt een financiële bijdrage.
Delen per e-mail
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De eerste pannenkoek van Pannenkoekenhuys De Molen in Scharendijke is al opgegeten
SCHARENDIJKE - De eerste pannenkoek is alweer door de lucht gevlogen op de hoek van de Elkerzeeseweg en de Kloosterweg in Scharendijke. Pannenkoekenhuys De Molen heeft vrijdag de deuren voor het eerst geopend onder de vleugels van de nieuwe eigenaren Sijmen Plomp en Carin Koekoek. Weliswaar voor afhaal, maar de kop is eraf. -
PREMIUMvideo
Oranjefan uit Zierikzee wordt nieuw gezicht Nederlands voetbalelftal: ‘Rotgeintje, dacht ik eerst’
ZIERIKZEE - ‘Ping.’ Op de telefoon van echtgenote Cora komt een berichtje binnen. ,,Een dame van een castingbureau, dat op zoek is naar fanatieke Oranjefans voor een televisie-commercial rond het Europees Kampioenschap”, vertelt Richard Drubbel. ,,Of we contact wilden opnemen? Rotgeintje, dacht ik eerst. Maar we hebben toch maar gebeld. En het was nog serieus ook.” -
PREMIUM
Kritiek op democratisch gehalte dorpsraad Renesse; ‘Als ze gesprekspartner willen blijven, moeten de statuten worden aangepast’
RENESSE - Praat de dorpsraad van Renesse nu wel of niet namens de meeste dorpelingen? Nee, zegt inwoner Margot van der Aart, want nieuwe leden worden zonder raadpleging van de bevolking aangesteld. Het democratisch gehalte van de dorpsraad is daarmee dubieus, valt D66-gemeenteraadslid Sandra Fontein haar bij. ,,Willen ze een serieuze gesprekspartner van de gemeente blijven, dan moeten ze zich wel aan het convenant houden.” -
PREMIUM
Motoriek van Zeeuwse jeugd is door corona nog groter punt van zorg geworden
MIDDELBURG - De Zeeuwse basisschoolleerlingen bewegen slechter dan hun leeftijdsgenoten elders in het land. Dat wees een screening vóór de coronacrisis al uit en Patrick Vader, de manager Sport & Bewegen bij SportZeeland, vreest dat de situatie in de afgelopen twaalf maanden alleen maar schrijnender is geworden. ,,Vooral voor de kinderen is het erg”, geeft hij aan. ,,In de eerste acht levensjaren moet je een goede basis kunnen leggen voor de rest van je leven.” -
PREMIUM
Roestvrijstalen ankers houden eeuwenoude gevel van het Brouwse stadhuis op zijn plek
BROUWERSHAVEN - Wat was het schrikken voor de restaurateurs toen ze verroeste muurankers achter de 422 jaar oude gevel van het voormalige stadhuis in Brouwershaven vonden. ,,We gaan even de natuurstenen gevel opknappen, dachten we. We hadden niet verwacht dat we dat tegen zouden komen”, zegt hoofdaannemer Dick Quant uit Zierikzee. De klus is na een half jaar geklaard.
-
PREMIUM
Koos van de Velde bedacht dertig jaar geleden al een onderwaterlift voor de Oosterschelde: ‘Het was dus toch een goed idee’
ZIERIKZEE - Koos van de Velde sloeg vrijdag de krant open en zijn oog viel meteen op de illustratie van een onderwaterlift in de Oosterschelde. ,,Verrek, dacht ik. Mijn idee gaat toch weer leven.” -
Delen Verklikkerstrand afgezet om broedende plevieren rust te geven
RENESSE – Op het aangroeiende Verklikkerstrand in Renesse is op vijf plaatsen het strand met touw, palen en een informatiebord afgezet. De zeldzame strandplevier, kleine plevieren en de bontbekplevier krijgen zo ruimte om te broeden. -
PREMIUMZeeuws eten
Denny van Bries in Renesse is verzot op tataki: ‘Gasten likken het bord nog net niet af’
Nu restaurants nog een poos de deuren gesloten moeten houden, blijft de PZC chef-koks een podium geven. Wel vullen we de rubriek Zeeland Eet in 2021 anders in. We vragen chefs hun signatuurgerecht te bereiden. Vandaag: Denny van der Reijnst van brasserie Bries in Renesse maakt tataki van tonijn.