Volledig scherm
De Zuid- en Noordhavenpoort in Zierikzee. © Marieke Mandemaker

Schouwen-Duiveland genomineerd voor landelijke erfgoedprijs

ZIERIKZEE - Schouwen-Duiveland is één van de vier genomineerden voor de landelijke BNG Bank Erfgoedprijs 2020. Daarbij draait het niet om hoeveel monumentaal moois een gemeente binnen haar grenzen bewaard, maar vooral wat met dat erfgoed wordt gedaan.

Op 22 april wordt in Rhenen (winnaar van 2019) bekendgemaakt wie met de hoogste eer strijkt en de cheque van 25.000 euro mee naar huis mag nemen. In de eindbeoordeling wordt gekeken naar de gemeentelijk visie op erfgoed en hoe dat wordt ingezet om andere beleidsterreinen te versterken. 

Imagoschade

Voor Schouwen-Duiveland geldt dat sterk voor wat betreft toerisme en recreatie, maar ook het gebruik van erfgoed voor het onderwijs, ruimtelijke ordening, economie en sociale zaken weegt zwaar mee in de eindbeoordeling. Ook de rol die inwoners spelen en de aandacht voor speciale doelgroepen (jongeren en ouderen) gelden als criteria om de prijs te winnen. Schouwen-Duiveland komt daar over het algemeen goed mee weg, al heeft het imago in de discussie rond de bouwvallige Napoleonschuur in Scharendijke wel wat deuken opgelopen.

Voor de Erfgoedprijs 2020 werden in totaal twaalf gemeenten geselecteerd.