Landing bij Borrendamme en de terugkeer van Schouwse politiemensen en burgemeesters vanuit het al eerder bevrijde Noord-Beveland.
Volledig scherm
Landing bij Borrendamme en de terugkeer van Schouwse politiemensen en burgemeesters vanuit het al eerder bevrijde Noord-Beveland. © Beeldbank NIMH

Schouwen-Duiveland Bevrijd! krijgt eindelijk zijn uitsmijter in de Nieuwe Kerk

ZIERIKZEE - Heel Zeeland was eind 1944 bevrijd, behalve Schouwen-Duiveland. Daarom is het zo fijn dat nu eindelijk de situatie van Schouwen-Duiveland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in beeld komt, vindt Ria Geluk, die als projectleider betrokken is bij de overzichtstentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd!. De tentoonstelling is vanaf woensdag te zien in de Nieuwe Kerk in Zierikzee.

  1. Proefvaart met een koninklijk speeltje op de Grevelingen; Maar íets lijkt er niet te kloppen
    PREMIUM
    video

    Proefvaart met een koninklijk speeltje op de Grevelin­gen; Maar íets lijkt er niet te kloppen

    BROUWERSHAVEN - Wanneer de Eenhoorn met zijn twee rijen kanons en acht zeilen voorbij vaart aan de rede van Brouwershaven, wrijf je toch even de ogen uit. Een 17e eeuwse oorlogsbodem op Grevelingen is op zichzelf al geen alledaagse verschijning. Maar íets klopt er niet aan dit bijzondere plaatje. De tien mensen aan boord zijn naar verhouding te groot. Het schip blijkt een replica van een schaalmodel, waarmee de Franse zonnekoning Lodewijk XIV speelde op zijn hofvijver in Versailles.