De stichting BewuSD.nu vraagt met 'klevers' op plaatsnaamborden verspreid over het eiland aandacht voor de gevolgen van de  klimaatverandering en zeespiegelstijging.
Volledig scherm
PREMIUM
De stichting BewuSD.nu vraagt met 'klevers' op plaatsnaamborden verspreid over het eiland aandacht voor de gevolgen van de klimaatverandering en zeespiegelstijging. © Sandra Schimmelpennink

Schouwen-Duiveland bereidt klimaatnoodtoestand voor: ‘Juist hier weten we wat de gevolgen kunnen zijn’

ZIERIKZEE - Zonder verdere maatregelen kunnen door de zeespiegelstijging hele plaatsen op Schouwen-Duiveland over tachtig jaar wel eens onder water komen te staan. Een initiatiefgroep van verontruste inwoners vraagt aandacht voor die situatie. Ze hebben zich verenigd in de Stichting BewuSD.nu en willen dat de gemeente de ‘klimaatnoodtoestand’ uitroept, net als al meer dan tweeduizend andere regio's wereldwijd, aldus stichtingsvoorzitter René Bosma.

  1. Marieke en Emiel grijpen steeds weer naast een koopwoning, Schouwse gemeenteraad wil ze helpen
    PREMIUM

    Marieke en Emiel grijpen steeds weer naast een koopwoning, Schouwse gemeente­raad wil ze helpen

    ZIERIKZEE - Marieke de Groote (28) en haar vriend Emiel van den Bos (26) zijn al een goed jaar op zoek naar een betaalbare koopwoning op Schouwen-Duiveland. Maar keer op keer worden ze overboden door mensen uit de Randstad, die dat met de overwaarde van hun huis daar makkelijk kunnen. Dus zit er voor het jonge koppel nog maar één ding op: ,,We gaan buiten het eiland kijken. Als er nu niks gebeurt, vergrijst het hele eiland echt in hoog tempo.”