Scheidend schooldirecteur Erik Steegmans: ,,Kinderopvang en kleutergroepen groeien weer.”
Volledig scherm
Scheidend schooldirecteur Erik Steegmans: ,,Kinderopvang en kleutergroepen groeien weer.” © Dirk Jan Gjeltema

'Scholen gaan weer groeien'

ZIERIKZEE - Volgens directeur Erik Steegmans van de katholieke basisschool Willibrordus in Zierikzee valt het wel mee met de ontgroening van Schouwen-Duiveland. Kinderopvang en kleutergroepen groeien weer.

,,We hebben twee kleutergroepen,” stelt Erik Steegmans (62) tevreden vast. ,,Eentje van 27 en eentje van 28 kinderen. Groep acht, die binnenkort naar het voortgezet onderwijs gaat, is maar klein. Onze school gaat dus groeien.”

De reden daarvan is deels te vinden in het feit dat steeds meer schooltjes in de dorpen op Schouwen-Duiveland moeten sluiten. Steegmans: ,,Daar hebben wij natuurlijk leerlingen van. Ouders zoeken zekerheid; een wat grotere school die niet over een jaar dicht gaat. Maar dat is het niet alleen. Er is ook natuurlijke aanwas. Kinderopvang Kibeo, hier in huis, had vier jaar geleden 17 kinderen. Dit jaar zijn dat er 28.” De groei van de kleutergroepen beperkt zich niet tot de Willibrordus. Volgens Steegmans gaat het om een eilandbrede tendens. ,,Ik hoop en verwacht dat het met de ontgroening van het eiland wel mee zal vallen.”

Quote

Ik vind dat hele huisves­tings­plan nogal kort door de bocht

Erik Steegmans, directeur Willibrordusschool

De schooldirecteur heeft zich in de kwestie verdiept omdat de Willibrordus is opgenomen in het Integraal Huisvestings Plan van de gemeente. Dat voorziet in krimp van de bevolking. Scholen moeten daarom worden samengevoegd. De Willibrordus zou in 2027 ‘inwoning’ krijgen van de J. L. de Jongeschool. Steegmans denkt niet dat het zo ver komt. ,,Ik vind dat hele huisvestingsplan nogal kort door de bocht, eigenlijk. Bovendien wil de minister dat wij een integraal kindcentrum worden. In dat plan worden we ooit één met Kibeo. En als dat zo ver is, hebben we geen ruimte meer voor inwoning. Maar ons gebouw is van de overheid, natuurlijk. Dus als de gemeente perse wil dat we onderdak verlenen, dan doen we dat.”

Zierikzeeënaar Steegmans zal het als schooldirecteur niet meer meemaken. Hij draagt op 1 augustus zijn verantwoordelijkheden over aan Niels Mulder (33) uit Nieuwdorp. Mulder is nu nog teamleider onderbouw van praktijkschool De Wissel in Goes. Steegmans gaat, voordat hij in oktober 2018 met vroegpensioen gaat, nog een jaar werken op kantoor bij zijn baas Prisma Scholen, de stichting voor interconfessioneel onderwijs in Goes.

Een van de zaken waarmee Steegmans zich bezig gaat houden is de identiteit van de aangesloten scholen. Hij blijft ook voorzitter van het parochiebestuur op Schouwen-Duiveland. ,,De band tussen school en kerk is in Zierikzee altijd sterk geweest”, zegt Steegmans. ,,Dat uit zich bijvoorbeeld in onze openings- en slotviering. Bij de ene vragen we de kinderen wat ze willen bereiken. Bij de andere vragen wat ze meenemen naar het volgende jaar. De pastoor gaat voor in die vieringen. We zingen een liedje en vertellen een verhaal, maar een eucharistieviering is het niet. Dat kan ook niet. Ooit was 45 procent van onze leerlingen katholiek; nu nog maar tien procent. Wat we in die vieringen wel uitdragen is dat je op elkaar moet vertrouwen, dat je op elkaar kan bouwen en dat je voor elkaar zorgt als in een grote familie.”

Erik Steegmans neemt woensdag 5 juli met een kinderfeestje en vrijdag 7 juli met een receptie.