Schoenen kopen we steeds vaker online. Toch opent Omoda drie nieuwe zaken in Oost-Nederland. Hoe zit dat?
Het aantal schoenenwinkels daalde de afgelopen acht jaar met een derde: zo’n duizend verdwenen er uit het straatbeeld. Steeds meer schoenen gaan digitaal over de toonbank. Landelijk is dat inmiddels een kwart. Tegen de stroom in opent Omoda nu nieuwe winkels in Zutphen, Deventer en Doetinchem.
Klanten kopen allang niet meer per sé op schoenenwinkelwebsites of in schoenenwinkels. Nieuwe ‘a-typische concurrenten’ zoals kledingwinkels maar ook de ANWB en supermarktketen Lidl halen omzet uit schoenenverkoop, zeggen branchespecialist schoenen Dave Qaudvlieg en senior marktonderzoeker Henrike Bijlstra van brancheorganisatie InRetail. Modeketen H&M haalt alleen al 9 procent van zijn omzet uit de verkoop van schoenen.
Analisten van ABN Amro constateren in een recent rapport dat de schoenenbranche het zwaar heeft.
De branche is zo versnipperd dat InRetail voor het eerst niet eens een goede prognose voor 2020 kan doen. Ja, de markt zal iets groeien. Maar vooral online en de marges zijn beperkt. En dan is het effect van de ‘coronacrisis’ nog ongewis.
Quadvlieg: ,,We zitten middenin de retailtransitie, dat moet iedereen beseffen. Het is overduidelijk dat online platformen en andere kanalen een aanzienlijk marktaandeel en solide plek op het speelbord veroverd hebben.’’
Het is nu of nooit
Ondernemers moeten volgens Quadvlieg meer dan ooit ‘hun specialisme uitbuiten en uitblinken in de kwaliteit van hun adviezen’. ,,Klantloyaliteit is niet meer vanzelfsprekend, daar moet je iedere dag opnieuw voor knokken.’’ Service is van cruciaal belang.
De Zeeuwse schoenwinkelketen Omoda opent tegen de stroom in drie nieuwe filialen in Zutphen, Deventer en Doetinchem en coo Jan Baan meldt vrolijk dat hij ‘een heel gezond bedrijf’ leidt. Met straks niet 25, maar 28 filialen en de ogen wijd open voor meer uitbreiding. Het geheim?
,,Omni-channel. Wij bedienen klanten online en in fysieke winkels en dat doen we heel goed.” Zo vanzelfsprekend is ‘fysiek en online’ in de schoenenbranche niet, terwijl daar wel de kracht zit, zeggen retailexperts.
Er zijn nog veel traditionele schoenenwinkels. En juist daar vallen de klappen. De afgelopen acht jaar daalde het aantal fysieke winkels van 3.470 naar 2.450. In Gelderland zijn er nog 268 over, Overijssel 160 en Flevoland 52.
De bodem is nog niet bereikt, denken experts van InRetail en ABN Amro.
Baan voorspelt dat ook de komende jaren nog ketens die niet de stap naar digitaal maakten om zullen vallen: ,,Zij zijn min of meer te laat.’’ De poot nu nog bijtrekken is voor achterblijvers lastig want ‘te kostbaar’. ,,Tenzij je een grote zak geld meeneemt en zelfs dan nog is het maar de vraag…”
Wie nu nog online moet gaan is te laat. Tenzij je een grote zak geld meeneemt en zelfs dan nog is het maar de vraag
Ruim de helft van de omzet haalt Omoda uit digitale verkoop via de webshop. Dat aandeel zal de komende jaren verder groeien, verwacht Baan. Omoda voert ongeveer 250 merken en richt zich op het midden en hogere segment van de markt. ,,Onze collectie is altijd up to date. We hebben enthousiast personeel. Onze winkels zien er fysiek en online aantrekkelijk uit.”
Maar ‘echt onderscheidend goed’ vindt Baan Omoda in de goede combinatie van online en fysieke winkel. Het komt er op neer dat de webshop de service van een winkel omarmt en andersom dat de winkel het gemak van online shoppen biedt.
,,Er is geen bedrijf dat dat zo goed voor elkaar heeft als wij’’, zegt hij, ,,Als je in onze winkel komt en je vindt de schoenen die je wilt net niet in de kleur die je liefst zou kopen, lossen wij dat online op. Dan heb je die nog dezelfde of volgende dag in huis. Of je bestelt online en wilt ze in de winkel eerst nog even uitproberen? Kan ook.’’
Tips van ABN Amro-analisten aan ondernemers: zorg voor service, kennis en kunde want daar vragen klanten meer dan ooit om; en bundel de krachten met kledingzaken en lifestyleshops. Dan kun je kosten voor huur en personeel delen en bied je consumenten een inspirerende, verrassende ‘one stop shop’. Ook daarvan bestaan goede voorbeelden, zoals Hutspot en Verse Good Store, met fysieke winkels en ‘wereldwijde online verkoop’.
Zoek allianties, zegt ABN Amro
Een ander goed voorbeeld is volgens het rapport van ABN Amro Topshoe.nl, waar ruim negentig schoenenwinkels een gezamenlijk onlineplatform vonden. Waaronder de schoenenwinkels van Elferink met zes vestigingen in deze regio.
Op dit moment verkoopt Omoda bijna 1,5 miljoen paar schoenen per jaar. De fysieke winkel heeft beslist toekomst, bewijst het Zeeuwse bedrijf en dat zeggen ook retailexperts. Maar niet als je online je zaakjes niet voor elkaar hebt.
Marion Deutekom (60) uit Alkmaar vindt het zonde als winkels verdwijnen
Ze struint wel eens nieuwsgierig rond in schoenencollecties op webshops, maar kopen doet Marion Deutekom toch liefst in de winkel. ,,Ik vind het belangrijk dat we winkels houden. Daar draag ik op deze manier een steentje aan bij.’’ Vandaag treint zij met een vriendin van Alkmaar naar Leeuwarden en maakt ze een shopstop bij Omoda in Zwolle om zelf te voelen hoe de schoenen die zij online zag zitten. Het is niet dat ze nou helemaal nooit online boodschappen doet. ‘Heel toevallig’ schafte ze pas geleden een paar schoenen via een website aan. ,,Maar alleen omdat ik wist dat die ook goed zitten.” Terugsturen vindt zij alleen maar ‘gedoe’.
Gerliene Borst (19) uit Genemuiden shopt graag, maar koopt nog liever online
Ze houdt een witte schoen vast die ‘best aardig is’ maar of die het ook wordt? Hier, nu in de winkel? ,,Ik liep alleen maar even nieuwsgierig naar binnen.’’ Gerliene Borst koopt vaak en liever online, niet alleen haar schoenen. ,,Dan hoef je niet met tassen door de winkelstraat te sjouwen.” Daar heeft ze een hekel aan. Dus bestelt zij haar schoenen op de website, soms gelijk ‘een stuk of wat’. ,,Dat wat past en bevalt hou ik en de rest stuur ik terug.” Ja, soms gaat ook alles weer retour. Daar zit zij niet zo mee. ,,Met een winkel is dat toch ook zo? Als je schoenen koopt en thuis denk je, die bevallen eigenlijk toch niet, moet je ze net zo goed terugbrengen.’’
Willie (76) en Roel (78) Groothuis uit Zwolle willen schoenen ‘echt’ passen
De schoenenwinkel gaat als het aan Willie en Roel Groothuis ligt nooit verloren. Zij moet toegeven dat ze laatst een trui online kocht, ‘maar wel van een gerenommeerde zaak’. Voor schoenen geldt ruiken, voelen, proeven en ‘dat kan alleen in de echte winkel’. ,,Ik wil eerst kunnen passen.” Online vinden zij helemaal niet handig. ,,Dan bestel je en kun je de helft van de tijd alles weer terugsturen. Ik hou daar niet van.” Vandaag is zij op zoek naar een lage schoen, liefst met een hakje. ,,Nee, dat wat ik zoek hebben ze hier ook niet. Maar deze (zij houdt een bruine schoen zonder dat hogere hakje omhoog) is eigenlijk ook wel leuk.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUMEens een Zeeuw
Voormalig Schouwse stewardess werkt nu als kleuterjuf in Florida
Jeanette van Zalm (59) groeide op aan de Hogezoom in Haamstede. Als onrustig type wilde ze de wereld ontdekken. Als stewardess lukt dat goed. Nu woont ze alweer 26 jaar in Amerika, Florida. ,,Je hoeft hier niet hutje mutje te zitten.” -
PREMIUM
Geen geranium maar een blokart of powerkite voor mensen met Parkinson
Bewegen als je de ziekte van Parkinson hebt, is niet altijd makkelijk. Fysiotherapeut Lennen Jonker van Fysant doet z’n best het véél leuker te maken. Op de Parkinsonbeweegdag op woensdag 22 juni op het strand aan de Brouwersdam kunnen mensen met Parkinson blokarten, powerkiten, yogaën en kwissen. Deze doelgroep komt niet meer zo vaak op het strand, weet Jonker. ,,Dus ik hoop op een mooie dag, die ze niet snel zullen vergeten.” -
PREMIUM
Foutje bedankt, nieuw plaatsnaambord Ouwe(r)kerk mist een letter
OUWERKERK - Is het nu Ouwerkerk of Ouwekerk? Bezoekers vragen het zich af bij het in- en uitrijden van het dorpje op Schouwen-Duiveland. Op het plaatsnaambord mist de letter r. -
PREMIUM
Tandarts Frank van der Vliet stopt na 42 jaar: ‘Er zit een persoon áchter die tand of kies’
ZIERIKZEE - Maar liefst 42 jaar fietste tandarts Frank van der Vliet van zijn huis in Schuddebeurs naar de praktijk in Zierikzee. Dinsdag 31 mei maakt hij dat ritje voor het laatst. ,,Het is tijd voor mijn pensioen.”
-
PREMIUM
Familieopera De Sprookjeskoningin: Lachen en schrikken met die poppen in de Nieuwe Kerk van Zierikzee
ZIERIKZEE - De voorstelling De Sprookjeskoningin was door heel het land te zien en eindigde zaterdag in de Nieuwe Kerk van Zierikzee. Voor een klein aantal kinderen etaleerden de poppenspelers van Duda Paiva Company met het Jong Nederlands Blazers Ensemble hun kunsten. ,,Af en toe ging ik echt stuk.” -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.