De eeuwenoude Napoleonschuur in Scharendijke.
Volledig scherm
De eeuwenoude Napoleonschuur in Scharendijke. © Ernesta Verburg

Scharendijke zoekt tractoren en zeecontainers om Napoleonschuur te blokkeren voor slopers

SCHARENDIJKE - Eerst het centrum drie jaar met een gat opzadelen en vervolgens een monument slopen. Scharendijkenaren pikken het niet langer en maken plannen om de Napoleonschuur te bezetten.

Tractoren heeft hij nodig, zeecontainers en een bouwkeet. En een beetje snel graag, want de slopers kunnen elk moment op de stoep staan. Na de kraakcamping op 't gat van Scharendijke maakt Jimmy Stremme nu plannen om de toegang tot de Napoleonschuur te blokkeren, zodat slopers er niet bij kunnen.

Stremme en veel andere Scharendijkenaren willen de Napoleonschuur niet kwijt. Hoe vervallen die ook is. ,,Er is écht nog wel wat moois van te maken. Al het geld gaat naar Zierikzee en vooruit, soms Renesse. Maar wij zijn er ook nog. Scharendijke, en dat geldt ook voor andere kleine kernen, is het zat om het ondergeschoven kindje te zijn.”

Of de bezetting zin heeft, weet Stremme niet. ,,Na de vorige actie ging Boogert in elk geval snel bouwen. Nu willen we dat de gemeente naar ons luistert. Die heeft de schuur zelf naar de filistijnen geholpen. Dan mag ze het ook zelf oplossen.”