Volledig scherm
De nieuwe Jumbo in Nieuwerkerk. © Dirk Jan Gjeltema

Schadevergoeding voor omwonenden Jumbo in Nieuwerkerk

NIEUWERKERK - Twee bewoners van de Meeuwenlaan in Nieuwerkerk krijgen een schadevergoeding omdat hun woningen door de vestiging van Jumbo en Aldi zouden zijn gedaald in waarde.

Sinds de supermarkten een jaar geleden bij de entree van Nieuwerkerk zijn neergestreken, klagen bewoners over piepende vrachtwagens, kletterende winkelkarren, schreeuwende werknemers en zoemende koelmachines. Ook vinden ze de winkel veel te opzichtig.

Na diverse mailwisselingen is de gemeente Schouwen-Duiveland eind januari zelf een kijkje gaan nemen. Daarbij constateerde de beleidsambtenaar inderdaad overtredingen door Jumbo. Er werd te vroeg geladen en gelost. Ook stonden er, tegen de afspraken in, containers op het buitenterrein. En er stonden meer vlaggenmasten dan afgesproken.

Omdat het woon- en leefklimaat in de Meeuwenlaan ook in de ogen van de gemeente achteruit is gegaan, kent zij twee klagers schadevergoedingen toe van respectievelijk 4400 en 11800 euro. Die bedragen worden volledig betaald door de projectontwikkelaar.

Dwangsom

Volgens de gemeente hebben vooralsnog niet meer bewoners schadevergoeding geëist. Wel hebben de supermarkten vlaggenmasten weggehaald en is de geluidsmuur bij de Aldi verlengd om overlast van installaties te verminderen. Ook is Jumbo al meermalen gewezen op het gebruik van de buitenruimte. De super zoekt daarom nu een andere, structurele oplossing. Laden en lossen gebeurt nu via een klein dok.

Eerder dreigde de gemeente nog met een dwangsom als Jumbo zich niet aan de afspraken zou houden. ,,Maar door de genomen maatregelen is dat nu niet meer nodig", laat wethouder Jacqueline van Burg weten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement