Schaapskudde hapt en hinkt zich een weg door Burgh

videoBURGH-HAAMSTEDE - Een hond, een hek, een haag, buslijn 133 en een manke poot. Het duurde even voor de kudde van Jan Kaljouw het hart van Burgh door was. Maar toen zijn schaapjes eenmaal de Oosterschelde roken, waren ze niet meer te houden.

Een jaar lang hadden de Kempische heideschapen de Zepeduinen bij Burgh-Haamstede begraasd voor Natuurmonumenten. Vogelkers moesten ze weghalen en dat is gelukt. De taaie struik is behoorlijk teruggedrongen.
Maar nu zijn ze weer nodig aan de andere kant van de weg, in Burghsluis. En dus moest de kudde donderdag op pad. De duinen uit, de Zandstraat door. Daar was gelijk het eerste obstakel: een hond. Prompt stonden de 189 schapen stil, snoet aan snoet met de labrador. Lopen deden ze pas weer toen herder Jan Kaljouw hen daartoe maande.

Volledig scherm
Eerste hulp bij manke schapen. © Wendy Wagenmakers

Alleen was er vervolgens een ijzeren hek waar een aantal dieren achter verdwaalde. Amper vijf meter verderop een smakelijke klimophaag waar de schapen niet van af konden blijven. De mensen die met camera's en kinderen waren uitgelopen om de kudde te aanschouwen vonden het allemaal prachtig.
Herder Jan Kaljouw kon er ook wel om lachen, tot er een schaap hinkte met zijn achterpoot en zijn hoefjes een acute knipbeurt nodig hadden. Toen stonden de schapen ook nog eens vast voor een streekbus, waarna het gezelschap dreigde binnen te vluchten bij de Albert Heijn. ,,Ze hebben een jaar in de duinen gestaan", zuchtte Kaljouw. ,,Ze zijn een beetje verwend geraakt.”

Maar gelukkig: de rest van de route verliep goed. Ook de oversteek van de N57. En toen de schapen op de Meeldijk eenmaal de zoute lucht opsnoven, gingen ze als een speer. Even later stonden ze aan de Oosterschelde te grazen, alsof ze nooit anders hebben gestaan.

Volledig scherm
De kudde stopt voor buslijn 133. © Wendy Wagenmakers
Volledig scherm
Oeps. © Wendy Wagenmakers
Volledig scherm
De kudde loopt langs de kerk. © Wendy Wagenmakers
Volledig scherm
De kudde twijfelt over een bliksembezoek aan de Albert Heijn. © Wendy Wagenmakers
Volledig scherm
Mmm, een bloeiende klimophaag! © Wendy Wagenmakers
Volledig scherm
Een hond, dat vertraagt. © Wendy Wagenmakers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Herdenking Joodse slachtoffers in Zierikzee

    Herdenking Joodse slachtof­fers in Zierikzee

    ZIERIKZEE - Bij het Joods monument aan de Grachtweg in Zierikzee is vandaag stilgestaan bij de dood van 22 inwoners in de Tweede Wereldoorlog. Ze werden 24 maart 1942 gedwongen huis en haard te verlaten en samen met andere Joden in Zeeland op de trein gezet naar een Duits vernietigingskamp. Het monument is geadopteerd door de de J.L. de Jongeschool, dat met de jaarlijkse herdenkingen de herinnering aan de omgebrachte stadsgenoten levend houdt. Op de zuil prijken de namen van de 22 slachtoffers.