Volledig scherm
Een modeshow met kleding uit de ruilwinkel in Zierikzee. © Dirk Jan Gjeltema

Ruilwinkel Zierikzee: jezelf voor nop in het nieuw steken, het kan

ZIERIKZEE - Tijdens de feestdagen in het nieuw lopen zonder dat het je een cent kost. Dat kan bij de ruilwinkel aan de Calandweg in Zierikzee. Waar klanten en personeel zaterdagmiddag op de catwalk lieten zien dat wie goed zoekt met pareltjes naar huis gaat.

De oh’s en ah’s vliegen je om de oren. Het publiek dat op de modeshow is afgekomen vindt de outfit van Anneke de Ruijter geweldig. De Oosterlandse is samen met haar man Rinus enkele jaren vaste klant bij de ruilwinkel in Zierikzee. Meerdere keren per jaar doen ze inkopen zonder dat het een cent kost.

Sterker nog, De Ruijter heeft zelfs een eigen styliste. Elly Huijsmans zorgt dat wie kleding zoekt ook met een passende broek, trui of jas naar huis gaat. ,,En dat het bij elkaar past”, zegt ze. Huijsmans heeft de modeshow zaterdagmiddag samen met enkele vaste klanten op poten gezet. Met als doel de wintercollectie promoten.

2500 leden

Het aanbod is uitgebreid. Van heren-, dames-, tot kinderkleding. Zelfs accessoires, zoals riemen, sieraden en schoenen. ,,Het principe is simpel”, zegt coördinatrice Petra Ruitenbeek. ,,Je komt hier met een broek, die is twee punten waard. Die ruil je voor een truitje of een shirt.” Een puntenlijst die in de winkel hangt, geeft een duidelijk overzicht.

Volgens Ruitenbeek loopt de winkel als een trein. ,,Na 3,5 jaar staat de teller op 2.500 leden. Die brengen continue nieuwe kleding binnen. Sommige mensen doneren het. Willen er geen punten voor terug.” Ruitenbeek benadrukt dat het niet alleen mensen met een kleine beurs zijn die binnenlopen. ,,Ook mensen die kleding graag een tweede kans geven zien we hier.”