Auteur Henk Dalebout met zijn boek bij het door Ad Braat gemaakte bronzen reliëf van de Franciscanessen in de voormalige Corneliastichting in Zierikzee.
Volledig scherm
PREMIUM
Auteur Henk Dalebout met zijn boek bij het door Ad Braat gemaakte bronzen reliëf van de Franciscanessen in de voormalige Corneliastichting in Zierikzee. © Marieke Mandemaker

Routes langs verdwenen Schouwse kloosters

ZIERIKZEE - Waarom woonden er ooit Britse nonnen in klooster Leliëndale in Burgh? Waarom was Zierikzee destijds een ideale locatie voor monniken als De Predikheren? Het zijn slechts enkele van vele vragen waar Henk Dalebout antwoord op geeft in zijn boek ‘Kloosterrijk Schouwen’ dat deze week is uitgekomen.

Henk Dalebout werkt bij Zeelandia in de procestechnologie, is in zijn vrije tijd actief bij Vrijwillig Natuurbeheer en duikt als enthousiast amateur-historicus ook graag in stoffige archieven. Dit laatste bracht hem in contact met de Werkgroep Kloosterroute Schouwen-Duiveland. De behoefte aan een boek ontsproot bij de oecumenische pioniersgroep ‘Kloosterwelle’ die actief is in de Corneliuskerk in Noordwelle. De mensen binnen deze groep trachten zich weerbaar te maken tegen de huidige drukke samenleving. Wekelijks komen ze samen in de Corneliuskerk voor een vesper en een maaltijd en meditatief zingen. Met regelmaat houden ze ook retraitedagen met vieren, eten en wandelen. Deze hedendaagse activiteiten zijn gebaseerd op de eeuwenoude christelijke kloostertraditie.