Volledig scherm
Juanita Kiburg bezig bij de opgraving medio augustus in Bruinisse © Dirk Jan Gjeltema

Resten uit graven bij bieb Bruinisse worden herbegraven in knekelgraf aan de Molenweg

BRUINISSE - De graven die half augustus zijn gevonden bij onderzoek rondom de bibliotheek aan de Molenstraat in Bruinisse worden geruimd en de resten worden herbegraven in het knekelgraf (verzamelgraf) op de begraafplaats aan de Molenweg in Bruinisse.

De gemeente Schouwen-Duiveland laat nog wel extra onderzoek uitvoeren om inzicht te krijgen in de gezondheidstoestand van de bewoners van Bruinisse in de 19e-eeuw. Dat wordt gedaan door een beperkte, representatieve steekproef waar historische informatie mee kan worden verzameld. Het kerkhof, dat  vermoedelijk tussen 1828 en 1894 in gebruik was, heeft nauwelijks archeologische waarde. Vandaar dat, net als bij andere ruimingen op Schouwen-Duiveland, gekozen is voor herbegraving in een knekelgraf. 

Stoffelijke overschotten

Omdat er sprake is van stoffelijke overschotten gebeurt die ruiming onder begeleiding van een gespecialiseerd bedrijf. Het onderzoek is nog  niet helemaal klaar. Mogelijk zijn ook onder de fundering van het bibliotheekgebouw zelf nog graven te vinden. Als de bieb aan de Molenstraat tegen de vlakte gaat, wordt opnieuw een archeologisch team ingeschakeld om de grond te onderzoeken. Die sloop staat de eerste weken van oktober gepland.   

Oude kerkhof

Het onderzoek naar en de vondst van de graven heeft te maken met de plannen voor de herinrichting van de Dreef in Bruinisse. Archeologisch bureau Artefact uit Zaamslag werd ingeschakeld om te kijken of er nog restanten van het oude kerkhof te vinden waren. De bibliotheek is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd. Er werden rond de zeventig graven aangetroffen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement