Volledig scherm
Een onderzoek moet uitwijzen of de meeste bedrijven in Renesse te porren zijn voor een Bedrijven Investerings Zone. © ThinkStock

Renesse wil ondernemers alsnog samen laten investeren in evenementen

RENESSE - Na Zierikzee wordt ook voor Renesse de weg naar een Bedrijven Investerings Zone (BIZ) geplaveid.

De lokale ondernemersvereniging zet de plannen voor zo'n financiële impuls door en krijgt daarvoor de steun van burgemeester en wethouders. Met het geld dat ondernemers bijdragen in zo'n fonds kunnen evenementen in Renesse worden georganiseerd.

Als alles op rolletjes loopt, moet de BIZ Groot-Renesse in januari op poten staan. De ondernemersvereniging wordt in de voorbereiding geholpen door hetzelfde managementbureau dat ook het proces in Zierikzee heeft begeleid. Al ging de totstandkoming daar niet zonder slag en stoot en wordt ook in Renesse rekening gehouden met tegenstand. Een eerdere poging een BIZ van de grond te krijgen in de badplaats sneuvelde vijf jaar geleden door onvoldoende steun.

Recreatiebedrijven

Een haalbaarheidsonderzoek moet binnenkort uitwijzen of de meerderheid van de bedrijven daadwerkelijk te porren is voor een BIZ. Dat onderzoek strekt zich nadrukkelijk ook uit tot de recreatiebedrijven buiten de kern, wat de term 'Groot-Renesse' verklaart.

Het college verwacht veel van een investeringszone voor Renesse. De inkomsten van de ondernemersvereniging bedragen nu zo'n honderdduizend euro per jaar. Worden alle bedrijven in het aangewezen gebied straks verplicht tot een jaarlijkse bijdrage voor uiteenlopende activiteiten, dan kan dat de toeristische uitstraling van de badplaats aanmerkelijk versterken.