Volledig scherm
Dit is dus hoe Renesse eruitziet, hield een stedenbouwkundige van het Rotterdamse bureau KuiperCompagnons de zaal voor. © Wendy Wagenmakers

Renesse krijgt metamorfose: meer rust en eenvoud

RENESSE - Wie over twintig jaar na lange tijd weer in Renesse komt, kent het niet terug. Behalve het disco-imago schudt de badplaats ook esthetische stoorfactoren van zich af.

Reclameborden, uitstallingen, café-serres.  In Renesse weten ze niet beter of het centrum staat er vol mee. Maar wie dinsdagavond in het dorpshuis een collage op de beamer zag, schrok zich toch een hoedje.

Want waren er wel héél veel. Dit is dus hoe Renesse eruitziet, hield een stedenbouwkundige van het Rotterdamse bureau KuiperCompagnons de zaal voor. ,,Er is meer rust een eenvoud nodig. Daarvoor moeten afspraken worden gemaakt over reclameborden, uitstallingen en terrassen. Ook kunnen de entrees beter, evenals het storend zicht op achterkanten en de hoofdgebouwen kunnen zichtbaarder. En vergeet niet de authentieke elementen te koesteren."

Hoe dat moet, liet ze zien met een flitsend 3D-filmpje. In een virtuele drone vloog de kijker door strakke straten met bloeiende bomen, kinderen die frivool over waterspuwers sprongen en flanerende toeristen. De dorpskern was versierd met zee-kleuren uit het provinciale kleurenpalet en de stedenbouwkundige sprak van 'een bruisend dorpshart en een stralend dorpspodium'.

Quote

In Renesse krijgen wij alles voor elkaar

Frans Prins

Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het nou met die fietspaden, klonk het uit het publiek. Die leuke stenen blijven natuurlijk nooit liggen, waarschuwde een dorpsgenoot. En waarom gaat de kermis niet gewoon naar het transferium? Fietsers mogen op de rijweg, zo veel mogelijk stenen worden vastgezet en de kermis veroorzaakt bij het transferium te veel overlast voor camping De Oase en de nabije natuur, luidden de pasklare antwoorden.

Na de presentatie werd de voorzitter van de dorpsraad, Frans Prins, veelvuldig op zijn schouder geklopt. ,,Ik vind het zelf ook prachtig", glunderde hij. ,,Het belangrijkst is om eerst een doorsteek te maken van de Stoofweg naar het transferium, zodat het verkeer daar vanuit twee kanten naartoe kan. Vervolgens moeten ze aan de slag met de aankleding. En dan de grote projecten, zoals verplaatsing van de Jumbo."

Want dat hoort allemaal bij het masterplan, waarvoor twintig jaar is uitgetrokken en waarvan nu twee jaar zijn verstreken. Om alles uit te voeren, zijn nog vele miljoenen nodig. Gaan die er ook echt komen? Prins glimlachte. ,,Niemand geloofde dat de Jan van Renesseweg ooit zou lukken. Toch is die maandag geopend. Heeft ook héél veel centjes gekost. In Renesse krijgen wij alles voor elkaar."