Volledig scherm
© Thinkstock

Regels voor panelen in Schouwse tuinen

ZIERIKZEE - Dat mensen zonnepanelen leggen op het dak van hun woning is een bekend fenomeen, maar de gemeente Schouwen-Duiveland krijgt de laatste tijd ook steeds vaker vragen van particulieren die in hun tuin panelen op de grond willen plaatsen. Daar zijn nu regels voor opgesteld. 

Zo mogen de zonnepanelen alleen voor eigen gebruik zijn en kunnen ze vijftig procent van de tuin beslaan, met een maximum van veertig vierkante meter. De uiterst toegestane hoogte bedraagt twee meter. Verder moeten panelen drie meter bij de woning vandaan liggen.

Als plannen aan deze en een paar andere voorwaarden voldoen, staat de gemeente er in principe welwillend tegenover. Schouwen-Duiveland wil in 2040 energieneutraal zijn. Kleine particuliere projecten kunnen volgens de gemeente bijdragen aan het bereiken van dit doel.

Aan de Lange Slikweg bij Zierikzee begint later dit jaar ook de aanleg van een groot zonnepark. De initiatiefnemer, de Saman Groep, kreeg  eind vorig jaar te horen dat ze subsidie krijgt van het Rijk. Het is de bedoeling dat er 52.000 zonnepanelen komen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement