Volledig scherm
© Archiefbeeld Rederijkers Zierikzee

Rederijkers heffen glas in De Aveling

ZIERIKZEE - Het begint haast een handelsmerk te worden van de Rederijkers Zierikzee.  Publiek dat in groepjes langs verschillende scenes wordt gevoerd, om uiteindelijk met z'n allen een daverende slotscene te beleven. Zo is ook de bedoeling met 'Hef het glas', de productie die in september in en om De Aveling wordt opgevoerd. De kaartverkoop begint 1 mei.

Logistiek is het een hersenkraker voor de makers. Voor het publiek zorgt de tocht langs verschillende scene's vooral voor extra spanning en dynamiek. Hoewel een absolute meerwaarde voor de voorstelling is deze opzet gedeeltelijk ook een 'moetje'. In veel ruimtes kunnen maar maximaal 20 toeschouwers terecht. ,,Het is de enige manier om in die prachtige toonaangevende huizen te kunnen spelen. En dat willen we graag. Zo betrek je de historische stad er steeds weer bij'', zegt productieleider Guusje Poot.   

Quote

Het is de enige manier om in die prachtige toonaange­ven­de huizen te kunnen spelen

Guusje Poot, productieleider

‘Hef het glas’ is een toost op de jaren 1907-1957. Rode draad is de vijftigste verjaardag van Gerrit, die in zijn halve eeuw aan leven gigantische veranderingen - al dan niet bewust - aan zich voorbij zag trekken. Van de leerplichtwet tot het vrouwenkiesrecht en van de Tweede Wereldoorlog tot de eerste televisie-uitzending. In verschillende kamers van De Aveling, het enorme - en ook grootste - patriciërshuis aan de Oude Haven in Zierikzee, komen die 50 jaar in hoogte- en dieptepunten voorbij. 

De circa 40 spelers van Rederijkers Zierikzee zijn al volop aan het repeteren. De voorstellingen zijn van 4 tot en met 8 en van 12 tot en met 15 september. Kaarten zijn te koop bij Boekhandel de Vries in Zierikzee of via rederijkerszierikzee.nl. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement