Arjen Venema en Nathalie Doest van de strandreddingsbrigade Westerschouwen op hun post in een eerder druk seizoen.
Volledig scherm
Arjen Venema en Nathalie Doest van de strandreddingsbrigade Westerschouwen op hun post in een eerder druk seizoen. © archieffoto DirkJan Gjeltema

Reddingsbrigade kan niet veilig werken en blijft voorlopig weg van de Schouwse stranden

RENESSE - De Schouwse stranden moeten het voorlopig doen zonder toezicht van de reddingsbrigade. De organisatie heeft onvoldoende persoonlijke beschermingsmiddelen om de vrijwilligers in een noodgeval veilig hun werk te kunnen laten doen. Daarnaast wordt onder de geldende coronamaatregelen geen grote drukte verwacht.

In overleg met de gemeente Schouwen-Duiveland is besloten de bewaking van de 21 kilometer lange kustlijn voorlopig op te schorten. Onder normale omstandigheden houdt de vaste kern van de Strandreddingsbrigade Westerschouwen rond deze periode al een oogje in het zeil. Vanaf hemelvaartsdag wordt dat toezicht opgevoerd en na augustus weer afgebouwd.

Gevaar bij Verklikkerplaat

Door de coronamaatregelen is het nu veel rustiger op de stranden. Voor het waken over de veiligheid van badgasten hoeft daarom nu zeker nog niet alles uit de kast te worden gehaald, redeneren gemeente en reddingsbrigade. De exploitanten van de strandpaviljoens hebben toegezegd hun directe omgeving de komende tijd extra in de gaten te zullen houden. Dat geldt ook voor het verraderlijke deel bij de Verklikkerplaat achter Renesse. Bezoekers die zich met het opkomend tij nog op de plaat wagen, zullen door de paviljoenhouders worden gewaarschuwd voor het gevaar dat ze lopen te worden ingesloten door water.

Handhavers van de gemeente houden de toeloop naar de stranden en omliggende natuurgebieden samen met de politie de komende tijd goed in de smiezen. Dat gebeurt onder meer vanuit de lucht met drones. Op diverse plekken zijn dranghekken klaargezet om de toegangswegen snel te kunnen afsluiten, mocht het door aanhoudend mooi weer toch te druk worden.