Volledig scherm
Frans Babijn geeft een rondleiding aan de Red Hats in de oude gevangenis Gravensteen in Zierikzee © Dirk Jan Gjeltema

Red Hats trekken altijd bekijks, ook in Zierikzee

ZIERIKZEE - De club is woensdag in Zierikzee bij lange na niet compleet, maar zelfs in uitgedunde vorm trekken Red Hats The Mermaids bekijks. Met hun rode hoedjes en paarse outfits vallen ze op. ,,Sommige mensen zie je denken: hé, die zijn losgelaten voor een dagje", lacht Nicolien Vrij uit Brouwershaven.

Zij is één van de 23 leden van het in Renesse gevestigde chapter van Red Hat Society. Een uit Amerika overgewaaide beweging van vrouwen van vijftig jaar en ouder die draait om plezier en vriendschap. The Mermaids gaan elke maand één keer samen op stap. ,,Er wordt niet gezeurd over kinderen, kleinkinderen en kwalen.”

Clubjesmens

Toch wordt er gepraat tot en met. En samen gegeten en iets bezocht. Zoals woensdag de oude gevangenis Gravensteen in Zierikzee. Drie jaar geleden richtte Mineke Straijer (the Queen ofwel voorzitter) uit Renesse The Mermaids op. Al vrij snel sloot Vrij zich bij het chapter aan ,,Ik ben geen clubjesmens, maar dit vind ik leuk. Als je jonger bent, verwaarloos je dit soort contacten. Maar daar kom je pas later achter. Je bent druk met van alles en nog wat. Ik woonde in Renesse maar wist amper wie mijn buren waren. Nu zie ik hoe leuk zulke contacten zijn.”

Grijze muizen

Met hun kleurrijke hoeden en kleuren laten de Red Hats zien er helemaal geen trek in te hebben om als saaie, grijze muizen door het leven te gaan na hun vijftigste. Want dat is de leeftijd waarop je een Red Hat kunt worden. Ben je jonger dan moet je het met een roze hoed doen. Vrij heeft er een stuk of vijf. ,,Het gaat meer om de gein dan om iets anders. Iedereen is ook welkom. Het kost niets, op de uitjes en de lief- en leedpot na.” 

Volledig scherm
Vlnr: Nicolien Vrij en queen Mineke Straijer in de Wereldwinkel © Esme Soesman