Volledig scherm

Recreatieschap draait zelf op voor financieel debacle Inspiratiecentrum

SCHARENDIJKE - Het Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta is financieel robuust genoeg om zelf de risico's rond een eventueel debacle van het Inspiratiecentrum Grevelingen te kunnen dragen. De provincie loopt in die zin geen gevaar, antwoorden Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van de GroenLinks-Statenfractie.

Het college houdt er wel rekening mee dat het schap kan fluiten naar een deel van de huur die exploitant Bert Kranendonk de organisatie schuldig is. Maar indien er extra geld bij moet, dan is het recreatieschap 'de betalende partij', aldus GS. Als deelnemer in dat schap is de provincie wel mede-verantwoordelijk voor het oplossen van de situatie, erkent het college.

Het door slechte bezoekersaantallen geplaagde Inspiratiecentrum is tot stand gekomen dankzij de Europese subsidie OP-Zuid en de Stimuleringsregeling Voordelta. Voor de steun uit Brussel geldt dat het centrum minstens tot 30 maart 2021 in stand moet worden gehouden.

Dat het gebouw sinds oktober is gesloten voor publiek, heeft volgens GS 'nog geen consequenties'. Het college gaat er van uit dat er 'binnen de juridische ruimte' een oplossing wordt gevonden voor de ontstane situatie, zodat aan alle voorwaarden wordt voldaan.Met betrekking tot de stimuleringsregeling zijn geen vorderingen opgenomen over het terugbetalen van de subsidie bij sluiting van het pand, aldus het dagelijks provinciebestuur.

GS pareren de kritiek dat door natuurorganisaties is gewaarschuwd voor te optimistische bezoekersprognoses. De besluitvorming is gebaseerd op onderzoek van een onafhankelijk deskundig bureau.