Recensie: Gans eten bij Alexander's Restaurant in Kerkwerve
EETRUBRIEKKERKWERVE - Als de ganzen in natuurgebied Tureluur indommelen, gaat bij Alexander’s Restaurant de oven aan. Wij proeven er brandgans.
Alexander’s Restaurant is, wat de Duitsers zo mooi noemen, een Geheimtip. Het landgoed dat bestaat uit een hotel, een restaurant en straks ook een hippisch centrum, ligt net buiten Moriaanshoofd, het gehucht halverwege Zierikzee en Haamstede.
Op een donkere avond in november is het zonder gps even zoeken. Wie van Zierikzee komt, moet net na de molen meteen rechtsaf slaan, een polderweggetje in. Een paar honderd meter verderop baadt het complex in het licht.
Griek Marius Tsakonis en zijn Nederlandse gade Ingrid Tsakonis-Ettema bouwen hier aan hun droom. Ze hebben ervaring in de horeca. Dochter Anais, die ook in de zaak meewerkt, verklapt: ,,We hadden een hotel op het Griekse eiland Thasos. Toevallig verkochten we dat net voor de crisis. Daarna hebben we juwelierszaken in de Randstad gehad. In die tijd verhuisden we naar Goeree-Overflakkee.’’
Tijdens een uitstapje naar Schouwen-Duiveland stuitte het echtpaar op een boerderij die omringd wordt door het natuurgebied Tureluur. Er zat een hoop werk aan, maar Marius en Ingrid zagen mogelijkheden. Er volgde een kostbare verbouwing en uitbreiding.
Het hotel loopt als een trein. Slapers willen ook eten, het liefst dichtbij. Dus kwam er op de eerste verdieping van de schuur een restaurant met een Frans-Hollandse keuken. Sinds vorig jaar november is het voor iedereen toegankelijk.
Wat staat er op de kaart dan?
Dagverse producten, zoveel mogelijk uit de regio, en mooie Spaanse biowijnen. Bovendien is Alexander’s Restaurant aangesloten bij Euro-Toques, een organisatie van Europese koks die ambachtelijk werken ‘in het belang van gezonde voeding’. Om geen duizend ingrediënten in de koeling te bewaren, hanteert het restaurant uitsluitend menu’s, van drie tot zes gangen. In dit geval het menu Confiance, waarin de gast letterlijk zijn vertrouwen schenkt aan de kookkunst van chef Alwin Steijger. Ingrid Tsakonis vraagt daarbij netjes naar allergieën en voorkeuren.
Ok, maar zit je er ook leuk?
Het restaurant ademt de sfeer van een luxe Amerikaans bergchalet. Wat eerst opvalt, is de grof stenen vloer. Daarop staan mooie houten tafels en zachtlederen bruingroene kuipstoelen die voortreffelijk zitten. Een strakke open haard, een open keuken en zowaar een kerstboom (op 2 december!) completeren de entourage. ,,Ik denk dat onze gasten de Sinterklaas-leeftijd al zijn ontgroeid’’, grinnikt Ingrid. Als we rondkijken, knikken we. Vijftigplussers!
En, bakt de chef er wat van?
Hij kookt puur, beschaafd en met weinig zout. De chef gebruikt kwaliteitsproducten en zorgt voor veel smaakextractie. Dresseren kan hij ook als de beste. Ons viergangen Confiance-menu begint met een amuse: een verleidelijk zwaardvisrolletje gevuld met een mousse van gerookte zalm en daarnaast preskop die getooid is met kwarteleitjes. De combinatie kan, maar na de zalm smaakt de preskop wat timide. We happen daarna in een fijne kromme oester (vier nullen) en dun gesneden coquilles met een zachte dressing van buddhafinger , tobiko en crème van avocado waarin van ons – kniesoren als we zijn - een tikje meer zuur mag. Daarna niets dan lof. De vissoep bevat zeebaars (op de huid) en zalige zilte mosseltjes die zwemmen in een groene en met crème fraîche gemonteerde kruidenbouillon. Gulzig lepelen we die op.
Hoe zit het met de gans?
De malse brandgrans (‘wild geschoten’) is het topstuk van het menu. De filigraan getrancheerde gans is mooi rood-rosé gebakken. Hij torst een superbe plak eendelever en rust op een dunne schijf knolselder waaronder aardappelpuree en fantastische rode kool schuilgaan. Ernaast liggen een quenelle van cantharellen en een bitterbal van ganzenbout. Om je vingers bij af te likken, om maar te zwijgen van de rijke wildjus. Eten als God in Frankrijk? Het bestaat in Moriaanshoofd.
De uitsmijter mag er ook zijn. Opmaaktechnisch is het modern art. Maar goed, we zetten de lepel in het bouwwerk dat bestaat uit parfait van passievrucht, omringd door gelei van papaja, buthakruiden, drakenfruit, geslagen crème fraîche, een krokantje en een luchtige meringue. Geciviliseerd fris en fruitig. Bij de koffie verschijnen zelfgebakken koekjes en bij de thee een set zandlopertjes zodat je de ‘trektijd’ zelf kunt bepalen. Veel oog voor detail hier. Maar belangrijker nog: de chef heeft onze confiance gewonnen. Complètement!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Annebelle en haar oma waren bij de herdenking: ‘Wij hadden het al koud. Kun je nagaan hoe het tóen was’
,,Al die kransen. En dan ook nog eens namens allerlei landen van over de hele wereld. Heel bijzonder dat die zo bij Nederland zijn betrokken”, vindt Fransje Naerebout. Ze was woensdag bij de herdenking van de Ramp in Ouwerkerk en kijkt een dag later terug. -
Cel en rijontzegging geëist voor veroorzaken ongeval waarbij 18-jarige vrouw overleed
Voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijk afloop is vrijdag tegen de 64-jarige M. M. uit Aagtekerke een gevangenisstraf van zes maanden en een rijontzegging van twee jaar geëist. De officier van justitie is van oordeel dat M. ’zeer onoplettend en onvoorzichtig’ heeft gereden. -
PREMIUM
Goes wacht mooie, maar lastige uitdaging tegen Nieuwenhoorn
Aanhaken of afhaken. Goes staat voor een mooie uitdaging op de achttiende speeldag in de vierde divisie. De Bevelandse formatie gaat op bezoek bij Nieuwenhoorn en handhaaft zich bij een zege in de top van het klassement. In het geval van een nederlaag valt Goes terug naar de brede middenmoot. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
De champagnekurk kan eraf bij de familie Delst, maar de buren feesten niet mee: 'Daar gaat ons open landschap’
Vooraf hoopte Remco Delst dat ‘de gemeente hem geen tweede keer zou laten vallen.’ En dat gebeurde dan ook niet. Hij mag zijn landschapscamping uitbreiden. -
PREMIUM
Onbegrip over bedrijf dat zakmesjes uitdeelt tijdens tieneravond van festival Aemstie
Het was leuk bedoeld, maar de zakmesjes die een bedrijf uitdeelde op de teenagersavond van festival Aemstie Alive in Burgh-Haamstede vielen niet bij iedereen in goede aarde. Enkele ouders én de organisatie van het festival werden er afgelopen vrijdag onaangenaam door verrast.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer